Iimitless, on 04 July 2018 - 17:43 , said:
Pa eto koliko ljudi je potpisivalo peticiju za tu devojku iz Sudana? Sve su to ljudi koji zele neko dobro nekome koga ni ne znaju i cija ih je prica potresla. Koliko bi muskaraca objektivno silovalo svoju zenu sa rodjacima? Mnogo manje nego onih koji su protiv toga i voljni su da odvoje vreme da pomognu, pa makar i potpisivanjem peticije.
Nema smisla zatvarati oci pred zlobom odredjenih ljudi, ali stav da su ljudi neempaticni i zli sam po sebi nije konstruktivan i vodi nepoverenju i tome da nismo ni svesni koliko ljudi mogu biti i dobri.
Sad skrećemo s teme, bilo bi dobro da se izdvoji u posebnu temu. 400 000 ljudi je potpisalo tu peticiju, a na svijetu je preko 7 milijardi ljudi,a da potpišeš peticiju ne treba ti neka specijalna dobrota to je sekunda posla, uz to djevojka je opet osuđena na zatvor i novčanu kaznu jer se branila, a zašto? Jer je u tim zemljama žena posjed, a u tim zemljama živi veliki broj ljudi u odnosu na ostatak svijeta, u Indiji je silovanje svakodnevnica, žene u većini arapaskih zemalja gotovo da nemaju prava. A to je samo jedan dio, u Africi izrabljuju djecu, ove tu razvijene zemlje, koje prodaju porizvod po skupljoj cijeni, a tamo plačaju ljude siću za teški rad. To nije manjina to je većina. Znaš li da za krzneni kaput često životinjama čupaju kožu s njih dok su žive? Pa koliko ljudi još nosi bez ikakvih problema krzno? Koliko ljudi mari za to? imaš li ideje koliku agoniju prođu životinje u tom, koje imaju imaju isti osjećaj bola kao i ljudi. U mesnoj industriji često samelju piliće žive za nečiju hrenovku, koliko ljudi mari za to? Jer jedno je ubiti a sasvim drugo je stvarati nekome užasnu patnju. Čak i onaj ko ubije može imati empatiju, ali stvarati agoniju nekome to već pokazuje manjak empatije. Jesi li čula za Milgram eksperiment i Stanford prison? Ti eksperimenti govore koliko je većini ljudi zapravo lako nanijeti drugima bol. Jedno istraživanje gdje su skenirali aktivnost mozga koji se smtra odgovornim za empatiju je pokazalo da polovica ispitanika ima smanjenu aktivnost tog centra.
Moje mišljenje nije takvo jer mi se sviđa misliti da je masa ljudi bez empatije ili ima vrlo slabo razvijenu empatiju, nego jer puno toga upučuje na to. Uz to, nepovjerenje prema ljudima nije nužno loše, može te zaštiti, loše je kad ne vjeruješ nikome, a ja mislim da ima vrlo dobrih ljudi, koji uvijek pokušavaju pomoći i žele uraditi nešto bolje, ali jednostavno sve ukazuje na to da oni nisu većina. Bilo bi lijepo da je drukčije, ali da je drukčije svijet ne bi bio takav kakav jest, jer većina ipak oblikuje svijet, a ne manjina.