Jump to content


Announcement: DODACI PRAVILNIKU od decembra 2017. nadalje


Posted by Hyperdrive


Hyperdrive

    Banana.

  • Tech Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6,320 posts
Usled brojnih nedoumica i pozivanja na stvari koje nisu definisane pravilnikom, ovde izdvajamo pojašnjenja pravinika i sitne, sitne izmene sa teme Molbe, upozorenja, banovi, obavještenja i dr. Većina ovih stavki je samo pojašnjenje onih iz postojećeg pravilnika.

01 O međusobnoj toleranciji:

Uz podsećanje da je ovo XXI vek i da smo - valjda - evoluirali, molila bih članove da ne svrstavaju seksualne orijentacije, borbu za prava žena i ugroženih manjina, te religiju i druga verovanja u patologije. Ako vam se nešto ne dopada, a nekome drugom je sastavni deo života (orijentacija), pomaže mu da prebrodi svoje probleme (ubeđenja i verovanja) i tako dalje - ne morate ni da pričate o tome. E basta!

Napomena: prepucavanja na temu religija i poređenja istih podležu stavkama iz osnovnog pravilnika. A u vezi sa prethodnim pasusom - sve što je ilegalno u ustavima i pravima građana u našim državama i što bi podleglo prijavi komisijama za zaštitu ravnopravnosti ilegalno je i ovde.

(ustanovljeno 23. decembra 2017 - iako ga više nego pokriva još uvek aktuelni pravilnik)


02 O sprdnji i satiri na temu suicida:

Molimo vas da ne pokrećete teme koje bi mogle loše da utiču na suicidalne osobe, te na one koji su pokušali i posle toga im nije više palo na pamet, no trauma im je ostala za ceo život. Nekim stvarima se ne treba šaliti, nečiji smisao za humor za nekoga može da bude proživljavanje nečega čega možda ne želi da se seća. O suicidu razgovaramo ozbiljno na za to određenom temi.

(ustanovljeno 09. januara 2018)


03 O nekorektnom ponašanju i nepoštovanju drugih članova:

Ovo ne treba da bude mesto gde se bore nekakve bande, gde se vode pobune ni protiv čega itd. Svrha ovog mesta su razumevanje, samospoznaja, savetovanje i razgovor sa sličnima sebi.

- Ubuduće svako ko pokušava da opovrgne tuđe patnje i dovodi u pitanje nečiju bolest dobija WP, bez dodatnog obrazloženja. Ovo bi bio addendum postojećem pravilu da ne treba ulaziti u psihološki profil drugih korisnika. Znali smo da ne možemo da analiziramo ljude bez razloga, e pa, pravilo će biti sročeno tako da shvatimo i da ne možemo na eci-peci-pec da odredimo ko je bolestan, a ko nije.

- Korisnicima koji svesno igraju na samoj granici između dopustivog i nedopustivog ponašanja da bi svako malo nekoga potkačili reda radi se takvo ponašanje neće tolerisati. Zašto? Zato što je svrha ovog foruma pomoć drugim ljudima, a ne antagonizacija i zavitlavanje. Takvo ponašanje se viđa i po mnogo većim forumima od ovog, ali oni nisu zajednica ljudi sa mentalnim bolestima. Ovo nije mesto za to.

- Nećemo vređati druge ljude i koristiti reči i rečenice kojima se efektivno odmah odbacuje to što su rekli, govoriti im da ih mrzimo, da su ovakvi i onakvi. Psovke upotrebljene protiv drugih članova foruma se neće tolerisati. Ovo važi i za pasivno-agresivne napade.

Summa summarum: ovo treba da bude prijateljska, a ne neprijateljska sredina.

Svaka slična pojava koja efektivno obezvređuje drugog korisnika će biti dodata listi, ako ima nečega čega se nismo setili ovom prilikom

(ustanovljeno 20. novembra 2018)


04 O sektama, teorijama zavera i sl.

Molimo izbegavajte teorije zavera, teoretisanje o okultnom, natprirodnom i sl. Nemali broj članova foruma takve teme trigeruju. Takve teme i postovi će ubuduće biti uklanjani.

(ustanovljeno 10.02.2019, koncenzusom tima posle popriličnog broja incidenata tokom poslednjih godinu dana)