Jump to content


Shizoafektivna psihoza F 25


 • Please log in to reply
44 replies to this topic

#1 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 14 September 2013 - 09:59

Pozdrav svima.
Zanima me da li je neko na forumu dijagnostifikovan sa F 25, shizoafektivnom psihozom?
Ja sam prošao kroz pakao od 3 godine dok mi nisu postavili ovu dijagnozu.
Prilično je retka, lako ju je pomešati sa dosta drugih dijagnoza, a lečenje je dosta opsežno.

U suštini to je bolest koja istovremeno pokazuje simptome šizofrenije, tj psihotičnosti i afektivnih smetnji kao što su depresija ili bipolarni poremećaj.

Ja imam dijagnozu F 25. 2, to je shizoafektivni poremećaj mešovitog tipa (mešovite epizode u bipolarnom).

Pijem: antipsihotik Rispolept, stabilizator Tegretol i antidepresiv Cipralex, po potrebi i sedativ.

Do sada sam promenio tačno 5 lekara a dijagnoza ne zna im se broja...

Ako ima još neko sa ovom dijagnozom, molim da se javi, bilo ovde bilo na p.p. i da opiše svoju bolest radi informisanja širih masa ljudi na forumu.

Ja sam u tom afektivnom delu imao jake depresivne epizode, pokušaje samoubistva. Imao sam manične epizode kad danima nisam spavao, po 12h nisam dolazio kući, krao sam pare tati sa računa iz banke i trošio na alkohol i "prijatelje", kupovao poklone, stalno negde putovao i slično, i imao sam epizode kad sam u isto vreme živeo 100/h a bio duboko tužan sa željom da se ubijem.

U psihotičnom delu (i sada), ubeđen sam da me svi mrze i da hoće da me ubiju. Pre sam se plašio da me prate, sad mislim da me svi mrze i kad sam među ljudima osećam kao da se rastapam u tuđe glave, kao da tonem negde, neopisivo. Imam utisak da mi prisluškuju kuću i da mi pregledavaju mailove pa ih odmah brišem kad stignu. Ubeđen sam i na forumu da sam pod prismotrom samo tako. Video sam anđele i Bogorodicu, Ona mi se i javljala i odgovarala na pitanja, istina pogrešno odgovarala, pa sam otkrio da to nije zapravo Ona itd... Totalno sam drugačiji od drugih, ni sa kim se ne družim niti koristim telefon od aprila ove godine, nemam volje ni za šta, i ovo što pišem teško mi je da pišem itd...

Ako ima ko sa ovom dijagnozom, neka se javi.

#2 matilda

matilda

  Smooth Moderator :)

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,435 posts

Posted 14 October 2013 - 08:58

Hej!

Moja sifra je 25.1, depresijski tip. Prva dijagnoza mi je bila akutna psihoza, ali posle sest meseci su lekari skontali da je ta moja psihoza zapravo posledica duge, nelecene depresije, i tako sam dobila sifru 25.1. Moj problem je bio taj sto ja tu depresiju uposte nisam dozivela, niti je neko primetio da sam bolesna, sve dok se bolascuga nije totalno otrgla kontroli i dok nisam pokusala da se ubijem. Taj pokusaj ubistva je bio u afektu, mislim da ja zapravo i nisam zelela da umrem, nego mi se u tom trenutku cinilo kao jedino moguce resenje.

Imala sam trip da me neko prati, prisluskuje, snima, da neko hoce da me muci, ubije i sve to je bilo praceno prilicno sam sigurna vidnim halucinacijama, na zalost nikada necu saznati sta je bilo stvarnost prve dve nedelje psihoze, jer sam halucinirala stvarne dogadjaje i ljude. Imala sam dodirne halucinacije i mirisne takodje, osecala sam odvratan smrad, neopisiv od kog sam povracala. Nisam imala glasove, sreca moja.

Th: antipsihotik, pila sam ga tri godine, nakon cega mi je iskljucen iz terapije, jer nije bilo recidiva. Antidepresiv, pijem ga jos uvek, ali doktorka je najavila da ce i njega da iskljuci, do marta sledece godine. I pijem i stabilizator raspolozenja, rivotril (klonazepam), bilo je pokusaja da mi i njega iskljuci, ali imam fizicke smetnje kad ga ne pijem duze od pet dana, ne znam kakav ce biti dalji plan za njega.

Ako te interesuje jos nesto, pitaj :)

#3 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 14 October 2013 - 09:28

Hvala što si se javila! :)
Kod mene takođe psihoza nije bila prepoznata, niti sam ja shvatao da sam bolestan, a ostali u mom okruženju su to sve ignorisali ili su smatrali normalnim fazama za pubertet!
Kod mene je takođe sve počelo depresijom, da bi se posle daleko iskomplikovalo, a prvi put je primećeno da nešto ozbiljno nije u redu onda kada me je udario auto, za šta sam pri potresu mozga izjavio da sam pokušao suicid čega se sada ni ne sećam da li je zaista bilo tako ili ne.
Dosta nam je slična priča!
Jako mi je drago zbog tebe što ti je dobro u odnosu na ranije, i nadam se da ćeš ostati potpuno bez terapije, tj da neće biti potrebe za lečenjem kod tebe.
Kod mene je razlika u tome što nisam imao jednu epizodu nego više epizoda shizoafektivne psihoze i jako utvrđen šablon bipolarnog menjanja raspoloženja, pa moram piti lekove doživotno.
Zanima me da li si oduvek pila Rivotril kao stabilizator i na kom si antipsihotiku bila?
Meni je Rivotril bio prepisan ali ga nisam hteo piti jer izaziva zavisnost a sad mi je prepisan Tegretol (Karbapin) koji ne pijem već nekoliko dana jer je užasan, samo sam spavao i bio uzombiran od njega, nimalo apetita nisam imao. Mislim da ću za dan dva tražiti na kontroli da mi prepiše Lamictal doktorica.

#4 matilda

matilda

  Smooth Moderator :)

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,435 posts

Posted 14 October 2013 - 10:42

Rivotril pijem od drugog meseca bolesti, prvo sam pila bensendin, ali on nije resio nesanicu, znaci tri i po godine. Inicijalno sam pila miligram i po, a trenutno samo jednu cetvrtinu, i to mi je nepohodno da bi normalno funkcionisala. Isprva me umrtljivao, kapci su mi bili na pola koplja, non stop mi se spavalo, ali malo je to za ono koliko mi je pomogao. Svesna sam da sam postala zavisna, ali bavicu se tim ako dodjem do te tacke da bude sve ok kada budem prestala da pijem antidepresiv (maprotilin)

Prvi mesec sam pila rispolept, isto kao i ti, medjutim on nije radio iako su mi povecali do max doze. Onda su uveli metoten ili moditen (flufenazin), stigla sam do 12 mg, i tad je paranoja nestala. Postepeno su mi smanjili dozu do moditen depoa (injekcije), to je oko 7mg ako se piju tablete. Depo sam primala dve i po godine. Taj lek me je urnisao, bila sam sve ukocena, usporena, glas neatrikulisan, lice kao maska, nisam imala mimiku, ugojila sam se 10 kg. Isprva sam pila mendilex kako bi ublazio nezeljene efekte metotena, ali i on mi je iskljucen iz terapije. Ipak je vredelo svih mojih muka, i Parkinson mi je prihvatljiviji od psihoze.

Ja sam imala dve epizode, prvu, pa posle sest meseci drugu. Doktorka mi je objasnila da ako je jedna epizoda lekovi se piju godinu dana, ako su dve epizode piju se tri godine. Treca epizoda je kraj, piju se dozivotno. Svesna sam da ne mogu da se izlecim, nego samo da se zalecim, doktorka mi kaze da nema pravila i da bolest moze da se vrati za jedan dan, godinu dana, 20 godina. Tako da se sad borim sa tim da naucim da zivim sa tom neizvesnoscu. Ono sto me takodje opterecuje je i to sto sam bolescugu nasledila, moj otac i njegova dva brata su bolesna. Pri tom se nijedan od njih nije izlecio, moj otac je bio u remisiji 15 godina, posle cega se opet razboleo. I on pije metoten, doduse samo 1 mg, ali pice ga do kraja zivota.

Iskreno se nadam da ce ti biti bolje, onako kako ja shvatam psihicke bolesti je da ne mozes da budes apsolutno dobro, nego da naucis kako da zivis sa tim i da ti nekim svojim ponasanjem kontrolises tu bolescugu, a ne ona tebe.

Sve najbolje :)

#5 boki123

boki123

  Baby

 • Newcomers
 • Pip
 • 4 posts

Posted 04 November 2013 - 10:18

Zdravo moj brat ima dijagnozu 25.1 vec 10 godina trenutno pije
Cipralex 10mg   1+0+0
Lorazepam2,5mg 1+1+1
sizap 10mg    0+0+1,1/2
sanval 10mg      0+0+1
remeron 30mg   0+0+1,1/2
bensedin 10mg 2+2+2
karbapin 200mg   1/2+1/2+1/2
Godinama je pio LEPONEX,KARBAPIN I FLUKSILAN  a od pre godinu da  je doktorica izbacila leponex i fluksilan i ubacila SIZAP   ove ostale je u medjuvremenu dodavala obzirom da da se stanje osim prva 2-3 meseca kad je bilo mozda nikad bolje otkad se leci pocelo lagano  da se  pogorsava (nervoza,nesanica,suicidene misli,napetost)da bi smo posle godinu dana od ubacivanja novog antipsihotica dosli u corsokak.
Zahvalan bi bio na nekom savetu

#6 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 06 November 2013 - 16:03

Uh kako puno lekova...
Razmislite sa doktoricom da se vrati na Leponex, ipak je Leponex najbolji od svih antipsihotika.

#7 FreakElixir

FreakElixir

  MEGA-MASTER

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 380 posts

Posted 06 November 2013 - 23:32

Leponex me je najvise povadio od svih lekova.

@Apollon druze drzi se,tu sam za tebe sta god da je.Postuj terapiju i prazni se od negativnih stvari i misli sto vise mozes,samo ti mozes sebe da spasis,a mi smo tu da pomognemo,pozdrav! :wub: :wub: :wub: :wub:

#8 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 07 November 2013 - 10:24

Hvala na lepim rečima FreakElixir! :heart:

Trenutno mi se u životu dešava nešto ne baš lepo i opet imam suicidalne misli, i dobro mi dođe reč podrške... Hvala ti puno!

#9 angela_delamorte

angela_delamorte

  Šeherezada

 • Honorable Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 5,706 posts

Posted 07 November 2013 - 14:15

hej, a taj karbapin, za sta je on tacno? meni ga je opet ubacila doktorica

#10 matilda

matilda

  Smooth Moderator :)

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,435 posts

Posted 07 November 2013 - 14:21

Karbapin je stabilizator raspolozenja, a koristi se i kao antiepileptik.

#11 boki123

boki123

  Baby

 • Newcomers
 • Pip
 • 4 posts

Posted 07 November 2013 - 23:54

Doktorica mu je pre 1god.umesto leponexa  i fluksilana ubacila sizap 5mg prva 2-3meseca super poboljsanje a narednih 9 stagniranje  i  pogorsanje  pored povecanja doze 20mg i ubacivanja novih lekova? STA DALJE kontrola je za 3 nedelje menjaju se periodi loseg stanja (nesanica,napetost,suicidne misli NEKE NJEGOVE BUBICE)i manji periodi boljeg.

A na leponexu koji je pio godinama nije bilo neko jako lose stanje samo nikad nije doslo do potpune remisije.Da li je trebao da ostane na leponexu ali da promeni antidepresiv i stabilizator raspolozenja ili da se doda jos jedan antipsihotik

#12 matilda

matilda

  Smooth Moderator :)

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,435 posts

Posted 08 November 2013 - 07:40

Kombinacija antipsihotika ponekad jeste resenje, ali odgovor koji ti trazis, ne mozes naci ovde. Najbolje da odete na vandrednu kontrolu i obrazlozite svoj problem i da nadjete neki kompromis sa doktorkom. Mi ovde mozemo smo da te podrzimo da se boris za brata, i veruj mi to je najvise i najdragocenije sto mozes da dobijes.

:)

#13 boki123

boki123

  Baby

 • Newcomers
 • Pip
 • 4 posts

Posted 19 November 2013 - 14:18

Ono sto mi bilo bitno pa sam zaboravio.Kod njega stanje pogorsa u kasno posle podne pa dok ne popije lekove pre spavanja dok kad ustane i nije tako lose.
pozz......

#14 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 25 December 2013 - 18:43

Ne ostavljajte lekove u ovoj bolesti, a pretpostavljam da je dobro reći ni u jednom bolesti, ne na svoju ruku.
Ja sam ostavio.

17. decembra sam se otrovao propranololom, 2,5 sata reanimacije, respiratorni arest, zastoji disanja u tom periodu, aspirirao sam ispljuvak i stekao tešku upalu pluća. 3 dana sam ležao na intezivnoj nezi, 6 dana na pulmologiji. Sad čekam obradu psihijatra i uvođenje nove terapije jer Leponex nisam pio...
Ne ostavljajte terapiju, to vodi u suicid kao u mom slučaju...

#15 pablo

pablo

  Napredni član

 • Members
 • PipPipPip
 • 76 posts

Posted 25 December 2013 - 20:14

Ja imam F25.1 tj. shizo-afektivnu psihozu(depresiski tip) , pijem Rispolept i Lamictal, prvih 6 godina primao sam samo depo Rispolept Consta na dve nedelje ali pre 3 godine presao sam na lekove jer sam morao da putujem pa nisam mogao da dolazim da primim inekciju, tako da su mi ukinuli.
Sta da ti kazem, da je lako nije, ja sam prolazio razne faze ali zahvaljujuci kontinuiranoj redovnoj terapiji, kontrolama, psihoterapijom nekako ide napred, drzim se, mada ima kriza ali da nepijem lekove ko zna gde bih i ja bio. Imao si ovaj put srece, sto se kaze pogledao te Bog, izvukao si se za dlaku inace je moglo da te manjka tj. mogao si da mirises cvece odozdo, u buduce pamet u glavu i nemoj da skracujes rokove za ovaj zivot posle ces morati da nadoknadjujes u vecnosti.

#16 Veronika

Veronika

  Mrtva

 • Senior Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,174 posts

Posted 03 January 2014 - 02:53

 Apollon, on 25 December 2013 - 18:43 , said:

Ne ostavljajte lekove u ovoj bolesti, a pretpostavljam da je dobro reći ni u jednom bolesti, ne na svoju ruku.
Ja sam ostavio.

17. decembra sam se otrovao propranololom, 2,5 sata reanimacije, respiratorni arest, zastoji disanja u tom periodu, aspirirao sam ispljuvak i stekao tešku upalu pluća. 3 dana sam ležao na intezivnoj nezi, 6 dana na pulmologiji. Sad čekam obradu psihijatra i uvođenje nove terapije jer Leponex nisam pio...
Ne ostavljajte terapiju, to vodi u suicid kao u mom slučaju...

Ja jos od aprila ne pijem nis..ponead ali retko neki sedativ.. I uspesno se kontrolisem :))

#17 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 03 January 2014 - 04:00

Wrong, koju dijagnozu imaš i koje lekove si pila sad pred kraj terapije na svoju ruku?
Ja imam ovo napisano, šizofreniju + afektivni poremećaj, kod mene bipolarni...
Možda ako imaš granični poremećaj ličnosti, blažu depresiju, anksioznost i možeš preživeti bez lekova.
Ja ne mogu. Opet sam pokušao suicid i nema smisla više nego da kupujem i gutam te tablete pa šta pukne da pukne...
Sećam se, pre 2 godine sam ostavio i ja sve lekove (često sam to radio) i upao sam u maniju gde sam za mesec i kusur dana opuvao tatin bank account i potrošio 800 € i svašta sam radio... Da bi se jednog dana probudio sa voljom za smrću što se i završilo pokušajem suicida...
Ma koliko ja glumio Platona ovde i političario, poenta je da ako imaš teži poremećaj, koji već ide od F 20 - F 29, ne može se bez lekova... Ovo me je naučilo pameti, kad eto Bog već nije dao da krepam...

#18 angela_delamorte

angela_delamorte

  Šeherezada

 • Honorable Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 5,706 posts

Posted 04 January 2014 - 00:41

ja ima  f 29 uz bipolarca

trenutno pijem samo lek za spavanje

#19 Apoptosis

Apoptosis

  Psychotico

 • Banned on request
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,351 posts

Posted 04 January 2014 - 00:49

 angela_delamorte, on 04 January 2014 - 00:41 , said:

ja ima  f 29 uz bipolarca

trenutno pijem samo lek za spavanje

Svaka čast, baš mi je drago što piješ samo 1 lek!
Možda su ti omašili dijagnozu F29, jer i ja sam je imao kao i gomilu drugih pogrešnih.

#20 Veronika

Veronika

  Mrtva

 • Senior Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,174 posts

Posted 04 January 2014 - 00:49

 Apollon, on 03 January 2014 - 04:00 , said:

Wrong, koju dijagnozu imaš i koje lekove si pila sad pred kraj terapije na svoju ruku?
Ja imam ovo napisano, šizofreniju + afektivni poremećaj, kod mene bipolarni...
Možda ako imaš granični poremećaj ličnosti, blažu depresiju, anksioznost i možeš preživeti bez lekova.
Ja ne mogu. Opet sam pokušao suicid i nema smisla više nego da kupujem i gutam te tablete pa šta pukne da pukne...
Sećam se, pre 2 godine sam ostavio i ja sve lekove (često sam to radio) i upao sam u maniju gde sam za mesec i kusur dana opuvao tatin bank account i potrošio 800 € i svašta sam radio... Da bi se jednog dana probudio sa voljom za smrću što se i završilo pokušajem suicida...
Ma koliko ja glumio Platona ovde i političario, poenta je da ako imaš teži poremećaj, koji već ide od F 20 - F 29, ne može se bez lekova... Ovo me je naučilo pameti, kad eto Bog već nije dao da krepam...

Cuveni bipolar tip 1 :)

Imam i ja (hipo)manije i minuse i ispade i slino.... IIIIIIIIIIIIIIIIIII BBBAAAAAS MEEE BRIIIIGAAA :DDDDDDDDDDDDDDDD Neeecuu da se kljukam lekoviimaa  :P

Nemam borderline -.- ..mesate sa postraumatskim :D
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users