Jump to content
Depresija Forum

lupus

Global moderator
 • Content Count

  4,557
 • Joined

 • Days Won

  15

Everything posted by lupus

 1. Neću sad da mašem stručnim terminima, objasniću da svako razume. Kao i svaki neurotransmiter, tipa serotonin, dopamin, noradrenalin, adrenalin, on ima ulogu da na prenosi informacije sa nerva na drugi nerv. To radi pomoću dva tipa receptora, muskarinskih i nikotinskih. Sekrecijom u mozgu, tj delovima mozga da sad ne nabrajam kojim podstiče pamćenje. Jako se brzo raspada zahvaljujući acetilholinesterazi, ali da nema nje organizam bi bio preekscitiran. Znači tu postoji ravnoteža, acetilholin kaže akcija, tipa mišićna kontrakcija ali esteraza kaže pa čekaj gde si pošo. Malo karikiram, ali blokadom acetiholinesteraze, kontrolisanom naravno, ostaje više acetilholina za delovanje. Zato ga ima više na raspolaganju u mozgu gde reguliše proces pamćenja. Kako? Tako što je pamćenje proces u kome učestvuju sinapse, spojevi nervnih ćelija u delovima mozga zaduženim za pamćenje i tu acetilholin ima ulogu komunikacije između sinapsi i na taj način reguliše pamćenje. Ako se javi Koba, on će ti možda na višem nivou objasniti stručnim terminima šta se dešava, nemam volje da se mlatim sa tim, izvini. Ako ti nije ovo dovoljno, reci šta bi hteo pa ću ti pisati večeras, sutra.
 2. Acetilholin je nt koji ima brojne funkcije, između ostalog utiče i na pamćenje. E sad, ne znam za tu studiju, ali ako hoćeš, ispisaću ti kako Ach utiče na šta i zbog čega.
 3. Sve bolesti F su psihoze, u širem značenju reči, samo što se odomaćilo da kad kažeš psihoza da se misli na shizofreniju i njoj srodna oboljenja. I u depresiji imaš misli koje su nerealne i nelogične, samim tim psihotične.
 4. Mene je moj profesor hemije izvaćario jednom prilikom nakon što sam završila gimnaziju tako da sam izgubila svako poštovanje prema takozvanim profesorima i pedagozima.
 5. Dođeš u sedam, imaš doručak, pa ti daju jutarnju th, pa onda ide grupa, posle grupe kafa i onda blejiš do jedan, dva, i onda te puste kući.
 6. Jao tubi da znam, ali jebeš mi mater nemam pojma.
 7. Ko je rekao da je introspekcija jednaka deluziji? Kako god.
 8. Pa da imaš uvid npr za strah, da je iracionalan, fobija neka, da li bu se plašio? Da uviđaš da je nešto halucinacija, da li bi je razbio ili upao u deluziju? Mislim da imaš uvid da je nešto bolesno da li bi bio bolestan? Mi svi težimo da imamo uvid jer je uvid to što razdvaja bolest od ne bolesti da kažem ali čak i pored lekova i poseta lekaru i psihoterapije teško ko od nas stekne kompletan uvid.
 9. Da imamo mogućnost introspekcije ne bi ni imali probleme mentalne prirode.
 10. Koba, da se vratiš na fakultet? Znam da si pisao da nema š kapacitet ali veruj mi imaš. Nakon završenog faxa imao bi šansu za osamostaljenje. Ne daj se bre.
 11. Ja bi trebala da pijem 15 mg ali samo uveče. Ne znam zašto ti je prepisao sedativni ap ujutro.
 12. Ne bih mangupluk izjednačavala sa kriminalnim ponašanjem.
 13. lupus

  Sigurnost

  ne znam, razmišljam o ovom topicu, od sinoć. meni sigurnost daje nesigurnost i nestabilnost. možda jer taj teren poznajem. ko će ti ga znati...........
 14. Ne budali, nisi folirala nego si se kontrolisala. Svaka čast, tako treba <3
 15. Crkoh :D

   

 16. ja sam ona. i ja imam bolest iz spektra shizofrenih. poenta je da dete ne bi trebala da imaš, zbog nečeg vezanog u vezi tebe. znači ako ti imaš unutrašnji problem sa tim. na spoljašnje faktore ne možeš da utičeš. ali možeš da radiš na sebi. i da se informišeš. da staviš strah pod kontrolu. jer život je kako da kažem red uzročno posledničkih događaja. ne možeš da se porodiš ako nisi zatrudnela. ne možeš da završiš fakultet ako nisi prvi ispit položila. ti kao da si krenula na taj fakultet i već vidiš da ga nisi završila a nisi izašla ni na prvi ispit. prvo reci hop pa onda skok. ne znam da li me kontaš.
 17. a da ti rešiš svoj problem straha, ne razumem, ne plašiš se da ćeš imati dete sa paničnim napadima a plašiš se shizofrenije? nema tvoj dečko problem, imaš ga ti. možeš sutra da zatrudniš sa apsolutno zdravim čovekom ako takav postoji, i da ti dete umre u devetom mesecu trudnoće. to se dešava. šta da ti ne možeš da ostaneš trudna uopšte? i da te neko zbog toga ostavi? šta ako, šta ako, vrišti iz posta tvoja patologija.
 18. a da npr ima nasledni dijabetes melitus, to bi bilo ok? ili npr, da je njegova majka postavila sebi ovo pitanje i da ga nije rodila, ti bi imala dečka?
 19. lupus

  Nesanica

  nozinan je ap
×
×
 • Create New...