Jump to content
Depresija Forum

Ferum

Members
 • Content Count

  754
 • Joined

Community Reputation

218 Neutral

About Ferum

 • Rank
  proklet

Recent Profile Visitors

901 profile views
 1. Ranije na neku plastiku zakepio masku za telefon i na plastici bila rupa za oko vrat vile taman i još pričvrstio za korman, to mi bio držač za mobilni. Sad udario na neku rupetinu mobilni izleteo prvi put i malo se izgulio ali nije strašno. Nego je vrat vile već bio nešto prerađivan i oštećen i sad napuko, malo mi čudno.
 2. Ferum

  Zadovoljstvo

  U hrani, vežbanju, tv-u, internetu, šetnji, druženju uz razbibrigu sa jednim prijteljom, u mojoj radionici, igranju sa životinjama, u neumornom i neiscrpnom, detaljnom planiranju i maštanju o stvarima koje me zanimaju a koje se bar do sad slabo i ostvare.
 3. Moji su se dosta svađali, pogotovo u prvih desetak godina braka, u njima su ušestvovovali očevi baba i deda, po meni su oni bili i glavni za takvo stanje. Posle ljubavnih i ostalih životnih padova, roditelji mojih roditelja su naterali moje na brak, uzeli su se posle 2 nedelje poznanstva a ni jedno drugom nije odgovaralo i kao što Erik reče bolje da se nikad nisu ni venčali ni sreli, ma da se moji praktično nisu venčali, žive u onome žto se zakonom zove "vanbračna zajednica" ili slično tako. Hipotetički ako bih bio u braku i dođe do takvih odnosa kao kod mojih roditelja, jedan period bih pokušao stvari vratiti u normalu, ako to nije izvodljivo, razveo bih se. Mislim da postoje manje i viđe skladni brakovi i da su retko koji prilično skladni.
 4. Kada se sabere da nisam zadovoljan ni po svojim stavovima i stid me je neuspešnosti, a tek nisam po uvreženom toku stvari, da me je neumereno briga šta drugi misle o meni da me to opterećuje i da msilim da stalno kao misle o meni, da su mi u mozgu nametnuti rigidni stavovi a sa druge strane se javljaju intruzivne misli, onda je to dobitna kombinacija za osećaj nadgledanosti i stid. U selu odakle sam me je gotovo ne moguće videti, pojavljujem se na nivou statističke greške, odem pre svitanja i vratim se po mraku. Svi koji te vide te ispipavaju po pitanju posla i esi mi u vezi, ja se trudim da ulepšavam, ali zavisi od važnosti osobe, jednom sam čak pao u nekontrolisanu facialnu ekspresiju ili kako bi se već kazalo, ljudi su sticali i dobijali lažnu poboljšanu sliku o meni. Pridržavam se nekih pravila koja smanjuju šanse da viđam poznate, takođe posle kraja srednje, sam dosta šetao i po gradu gde sam u nju išao i po gradu gde sam studirao i retko sam sretao poznate pa mi je i to vremenom spustilo tenziju. Jedan primer sa jednim drugom iz srednje škole, o njemu sam imao visoko mišljenje, mistično, izazivao je zbog toga i neki strah i neizvesnost u meni, sa druge strane on je uvek imao korektne odnose prema meni, davno jendom prilikom sam konkurisao negde gde je on odustao i onda sam bio u poremećenom strahu da će njemu to biti toliko krivo, da sam u par navrata sanjao kako je on saznao i skoro hteo fizički da me napadne ili veoma omalovažavao, a sad mislim da bi sve to imalo pažnju u od dva minuta u njegovim mislima jer na kraju krajeva život je surov i ne liči na neki krindž tinejdž film niti na prvi pad u zaljubljenost i poljubac, ako uopšte znam šta sam hreo reći sa ovim.
 5. Ferum

  Sigurnost

  Posao, novac, zdravlje moje porodice, ali dnevno mi se javljaju misli da nisam sposoban, da će se mojima nešto desiti. Da ne postojimo bi bilo sigurno, znalo bi se na čemu je, mračno misleći.
 6. Jutros sat vremena po kiši, nije moglo drugačije, bio mokar ko miš. Pre nekog vremena sam išao što sam planirao, od Mitrovice do Novog Sada i od pomenute do Beograda. Do NS sam išao preko Manđelosa i Ležimira i preko tog dela Fruške gore sam milio i crko, bilo me praktično i sramota, posle tamo kad se prođe Sviloš pa do NS neka mala mala uzbrdica, pa se oduži i saobraćaj je sve gušći, dok do Sviloša retko koji auto. Do BG išao preko Rume, Pazova i Batajnice. Od Mitrovice do Rume gust saobraćaj ima dosta kamiona i brzo se vozi, ne haju baš za bicikliste, ma da sve ovo je iz moje perspektive a to je da sam jedino vozio tu okolina Mitrovice i to retko, jednom pre par godina sam išao do NS i malo dalje sa jednim kolegom. Ova ruta do BG više se ide kroz naseljena mesta nego prva pomenuta, pa sam tu potrošio više vremena jer kroz nas. mesta obično vozim van kolovoza ako se iole može. Posle Batajnički drum nije mi bilo baš prijatno, i recimo od Zemuna do možda blizu Bulevara Nikole Tesle, niam znao da li ići kolovozom ili trotoarima. Kad sam bio na stazi između Pazova svo vreme sam mislio i maštao kad bi sva mesta bila tako povezana hehe.
 7. Po tom opisanom stanju i depresiji, po meni je skoro logično da čovek oseća stalni umor. Nekad kad sam toliko mračan, legnem na stomak, zabijem glavu u jastuk i nekad mi umor bude toliko očigledan da se zapitam zašto je tako, moguć odgovor bi bio, da nisam ni za šta, da ne mogu ništa učiniti, da želim samo konačni kraj, kako bi se na primer osuđenik osuđen na smrt osećao, bilo bi mu dosadno bio bi umorno i čekao da se sve završi. Dok opet druga suprotnost ako mi se podesi da mogu raditi ono što me tada baš privlači, onda ne moram ni jesti ni spavati, izgubim se u vremenu i eto pokvareni balans se uspostavi.
 8. Jedan od načina je da pravim planove, veoma detaljno ih razrađujem, udubim se, o nečemu šro volim što me zanima i što mislim da bi mi veoma prijalo i pomoglo ako bih realizovao, ne razmišljam koliko je realno, moguće da mi je to jedan od najčešćih načina opuštanja.
 9. Ne znam šta je rešenje, ako bih sad raimiso o primerima za koje znam, dešava se iznova i iznova, bilo iz porodice ili na neki drugi način, kao što već piše nkad je psihičko, nekad fizičko, socijalno, finansijsko, nekad pomešano. Svaka situacija neke osobe, skaka porodica je nekako posebna, na žalosz često traži veliko anagažovanje neke druge osobe sa strane ili neke organizacije, što često može biti kratkog daha. Nekad prođe dugo vremena dok osoba ne shvati, kao što pablo i ruza kažu, nekad se osoba navikne, kod jednog prijatelja malo malo pa bude raznih situacija u porodici, pa se urazume ili šta već na neko vreme, kada mislim o njemu, ne znam šta bi za njega bio dobar put
 10. Imao sam i imam velikih problema sa zubima. Od prošle jeseni mi se čina da su mi najranjiviji baš u to godišnje doba, više od polivine pucanja se desilo tada, kreno sam da u tom periodu dodatno pojačam unos minerala, higijenu, pazim kad jedem tvrdo, možda sve to malo očajnički.
 11. Ferum

  Da li placete?

  Jako retko, zadnji put je bilo pre par godina, ne sećam se tačno kakav je bio problem, sećam se da smo se svi u kući bili posvađali, zaplakao sam kada sam se osetio totalno nemoćno, tad je bila keva u prostoriji, bilo me je sramota, izašao sam da budem sam. Cmizdrio sam i ridao, disanje mi se skroz poremetilo, gubio sam dah, curilo je i iz očiju, nosa i usta. Posle mi je bilo bolje, i pre toga se ne sećam kad sam plakao možda isto kad sam se osetio totalno nemoćno u nekoj situaciji. Po nekad mi se dešava ako osetim veliku tugu prema nekome da mi krenu teći suze, ako je i to plač, to mi se desi možda dva puta godišnje. Nekad sam mislio da ću zaplakati a nisam, nekad bih želeo, ali se bojim svojih izliva tuge, kao i besa, jer u sebe skladištim i trpim, a kada krenu takva ispoljavanja se teško kontrolišem, nekad možda i misleći da ako pustim sve do kraja da će to nešto rešiti, pomoći mi i olakšati, ali kada krene taj sam kraj je na nivou katastrofe čini mi se.
 12. Ferum

  Chat za sociofobicare

  Ja dok sam se lečio sam kao osnovnu dijagnozu imao izbegavajući poremećaj ličnosti.
 13. Ferum

  Chat za sociofobicare

  Slično možda malo drugačije. Dugotrajni iscrpljujući pregovori sa mozgom i uzajamni ustupci. Delimičan ustupak, da prođe to da ne možeš da vidiš da li si viđen od strane drugih, uz stanje povišene pripravnosti i anksioznosti. Opcije, kretati se u uslovima loše vidljivosti, oštetiti sebi vid, kretati se brzo, ipak razmisliti o drugim opcijama.
 14. Rekao bih da u DSM-5 piše da kod nekog procenta osoba obolelih od Izbegavajućeg poremećaja ličnosti, obično koji se i ne leče, on kasnije može prerasti u neko oboljenje iz spektra psihoza. Izbegavajući je okp, ankioznost i specifična soc. fobija koji traju godinama, e sad da li još mora da se ima i neka predispozicija za psihozu. Depresivni poremećaj može da bude uzrok za katatoniju, ali za nju ne znam da li spada i kakve ima veze sa psihozama sem katatone šizofrenije. To je što mi pada na pamet, bila je i polemika na onoj Daveovoj temi "Sve je to ista bolest". Kod podela su mi prijemčive za razmišljanje, na duševno nespokojstvo i nemir i biološke prirode.
 15. Par nedelja sam krenuo nešto više da vozim ili da teram što bi Vojvodjani rekli, planiram da uvodim i proširujem rute, nadam se ponekim lepim danima, što se vremena tiče. Za nekog relativnog novog, pomaže u raspoloženju, adrenalinu, samopouzdanju i možda donekle za lagodnost u socijalnim interakcijama. Ne znam kako bi se neka moja veća graška ili pad odrazili pošto nisma baš uporan niti samouveren...
×
×
 • Create New...