Jump to content
Depresija Forum

Ferum

Members
 • Content Count

  740
 • Joined

Community Reputation

201 Neutral

About Ferum

 • Rank
  proklet

Recent Profile Visitors

858 profile views
 1. Ferum

  Sigurnost

  Posao, novac, zdravlje moje porodice, ali dnevno mi se javljaju misli da nisam sposoban, da će se mojima nešto desiti. Da ne postojimo bi bilo sigurno, znalo bi se na čemu je, mračno misleći.
 2. Jutros sat vremena po kiši, nije moglo drugačije, bio mokar ko miš. Pre nekog vremena sam išao što sam planirao, od Mitrovice do Novog Sada i od pomenute do Beograda. Do NS sam išao preko Manđelosa i Ležimira i preko tog dela Fruške gore sam milio i crko, bilo me praktično i sramota, posle tamo kad se prođe Sviloš pa do NS neka mala mala uzbrdica, pa se oduži i saobraćaj je sve gušći, dok do Sviloša retko koji auto. Do BG išao preko Rume, Pazova i Batajnice. Od Mitrovice do Rume gust saobraćaj ima dosta kamiona i brzo se vozi, ne haju baš za bicikliste, ma da sve ovo je iz moje perspektive a to je da sam jedino vozio tu okolina Mitrovice i to retko, jednom pre par godina sam išao do NS i malo dalje sa jednim kolegom. Ova ruta do BG više se ide kroz naseljena mesta nego prva pomenuta, pa sam tu potrošio više vremena jer kroz nas. mesta obično vozim van kolovoza ako se iole može. Posle Batajnički drum nije mi bilo baš prijatno, i recimo od Zemuna do možda blizu Bulevara Nikole Tesle, niam znao da li ići kolovozom ili trotoarima. Kad sam bio na stazi između Pazova svo vreme sam mislio i maštao kad bi sva mesta bila tako povezana hehe.
 3. Po tom opisanom stanju i depresiji, po meni je skoro logično da čovek oseća stalni umor. Nekad kad sam toliko mračan, legnem na stomak, zabijem glavu u jastuk i nekad mi umor bude toliko očigledan da se zapitam zašto je tako, moguć odgovor bi bio, da nisam ni za šta, da ne mogu ništa učiniti, da želim samo konačni kraj, kako bi se na primer osuđenik osuđen na smrt osećao, bilo bi mu dosadno bio bi umorno i čekao da se sve završi. Dok opet druga suprotnost ako mi se podesi da mogu raditi ono što me tada baš privlači, onda ne moram ni jesti ni spavati, izgubim se u vremenu i eto pokvareni balans se uspostavi.
 4. Jedan od načina je da pravim planove, veoma detaljno ih razrađujem, udubim se, o nečemu šro volim što me zanima i što mislim da bi mi veoma prijalo i pomoglo ako bih realizovao, ne razmišljam koliko je realno, moguće da mi je to jedan od najčešćih načina opuštanja.
 5. Ne znam šta je rešenje, ako bih sad raimiso o primerima za koje znam, dešava se iznova i iznova, bilo iz porodice ili na neki drugi način, kao što već piše nkad je psihičko, nekad fizičko, socijalno, finansijsko, nekad pomešano. Svaka situacija neke osobe, skaka porodica je nekako posebna, na žalosz često traži veliko anagažovanje neke druge osobe sa strane ili neke organizacije, što često može biti kratkog daha. Nekad prođe dugo vremena dok osoba ne shvati, kao što pablo i ruza kažu, nekad se osoba navikne, kod jednog prijatelja malo malo pa bude raznih situacija u porodici, pa se urazume ili šta već na neko vreme, kada mislim o njemu, ne znam šta bi za njega bio dobar put
 6. Imao sam i imam velikih problema sa zubima. Od prošle jeseni mi se čina da su mi najranjiviji baš u to godišnje doba, više od polivine pucanja se desilo tada, kreno sam da u tom periodu dodatno pojačam unos minerala, higijenu, pazim kad jedem tvrdo, možda sve to malo očajnički.
 7. Ferum

  Da li placete?

  Jako retko, zadnji put je bilo pre par godina, ne sećam se tačno kakav je bio problem, sećam se da smo se svi u kući bili posvađali, zaplakao sam kada sam se osetio totalno nemoćno, tad je bila keva u prostoriji, bilo me je sramota, izašao sam da budem sam. Cmizdrio sam i ridao, disanje mi se skroz poremetilo, gubio sam dah, curilo je i iz očiju, nosa i usta. Posle mi je bilo bolje, i pre toga se ne sećam kad sam plakao možda isto kad sam se osetio totalno nemoćno u nekoj situaciji. Po nekad mi se dešava ako osetim veliku tugu prema nekome da mi krenu teći suze, ako je i to plač, to mi se desi možda dva puta godišnje. Nekad sam mislio da ću zaplakati a nisam, nekad bih želeo, ali se bojim svojih izliva tuge, kao i besa, jer u sebe skladištim i trpim, a kada krenu takva ispoljavanja se teško kontrolišem, nekad možda i misleći da ako pustim sve do kraja da će to nešto rešiti, pomoći mi i olakšati, ali kada krene taj sam kraj je na nivou katastrofe čini mi se.
 8. Ferum

  Chat za sociofobicare

  Ja dok sam se lečio sam kao osnovnu dijagnozu imao izbegavajući poremećaj ličnosti.
 9. Ferum

  Chat za sociofobicare

  Slično možda malo drugačije. Dugotrajni iscrpljujući pregovori sa mozgom i uzajamni ustupci. Delimičan ustupak, da prođe to da ne možeš da vidiš da li si viđen od strane drugih, uz stanje povišene pripravnosti i anksioznosti. Opcije, kretati se u uslovima loše vidljivosti, oštetiti sebi vid, kretati se brzo, ipak razmisliti o drugim opcijama.
 10. Rekao bih da u DSM-5 piše da kod nekog procenta osoba obolelih od Izbegavajućeg poremećaja ličnosti, obično koji se i ne leče, on kasnije može prerasti u neko oboljenje iz spektra psihoza. Izbegavajući je okp, ankioznost i specifična soc. fobija koji traju godinama, e sad da li još mora da se ima i neka predispozicija za psihozu. Depresivni poremećaj može da bude uzrok za katatoniju, ali za nju ne znam da li spada i kakve ima veze sa psihozama sem katatone šizofrenije. To je što mi pada na pamet, bila je i polemika na onoj Daveovoj temi "Sve je to ista bolest". Kod podela su mi prijemčive za razmišljanje, na duševno nespokojstvo i nemir i biološke prirode.
 11. Par nedelja sam krenuo nešto više da vozim ili da teram što bi Vojvodjani rekli, planiram da uvodim i proširujem rute, nadam se ponekim lepim danima, što se vremena tiče. Za nekog relativnog novog, pomaže u raspoloženju, adrenalinu, samopouzdanju i možda donekle za lagodnost u socijalnim interakcijama. Ne znam kako bi se neka moja veća graška ili pad odrazili pošto nisma baš uporan niti samouveren...
 12. Dobijanje kafe od izmeta Cibetke - mačkolike životinja.
 13. Učitelj u maloj sredini, bio je pristrasan, ne nešto drastično, uvek ima nekih životnih problema, mislim da mu nije privlačno ispipavanje tuđe hronologije. Razredna u osnovnoj je bila pravi učitelj i osoba, samo se pozdravimo ako se retko vidimo, znači za nju definitivno nešto lepo slagati mogao bih reći šta ja znam, da sam direktor železare Smederevo, neki specijalista za visoko žarenje. Raredna u srednjoj, jebiluda, podsticala vršnjačko nasilje a žena u godinama, ostali slični, baš ih briga, bila su tri dobra profesora. Jedan sve zna, čovek je prozreo tajne elektronike, iuniverzuma i sitema. Druga je pesimista, nije ni imala bolja očekivanja za sve nas, nešto je bolesna jednom je prošla nije me poznala. Tri puta sam sreo filozofičarku, mislim da nam je bilo jasno da nije potrebno pričati, sam susret je nametnuo podsećanje na neka prošla vremena, prijatan susret, ali bi i raznežio i raztužio, voleli bi da se vreme vrati u nazad, nezadovoljni bi voleli da vreme stane. Suret sa čičama i kumama je sirov, seljana. Malo je smešno i upitno, kada neko na susretu više puta ponovi da drugima želi sve najbolje, a želi te ispitati i do nivoa dubljeg nego član porodice, unakrsnim ispitivanjem i zaključivanjem.
 14. Bojim se stršljenova, sam zvuk mi je užasan, realno jesu opasni, dva puta su me povijali, srećom nisu ujeli, nezgodni su u zatvorenom prostoru. Nepriatni su mi pauci, ali manje nego pre, gadne su mi velike gusenice i ogromni leptiri, oni su mi i strašni, pre sam se bojao skakavaca, a sada su mi lepi, jedan rođak mi se užasava gusenica. Ponekad sam imao neprijatne snove da me napadaju insekti ili samo da sam u kontaktu sa njima, ne znam da li sam imao to za neku drugu vrstu životinja.
 15. Nešto baš malo, par puta po 10km. Sredjujem, prepravljam, sklapam da dobijem kao drumski bicikl, ali se odužilo, sve po malo, neko jutro sam probao, ide lako i brzo, ali sam malo razočaran slabijom upravljivošću i vibracijama u odnosu na naviknutost. trebalo bi i nadam se da ću više voziti. Biciklom se može dobro povrediti, još je neko ranije pisao da je izbio zuba, bilo da se ide brzo ili tuđom greškom ili ako je nizbrdo, da ima neka oprema da može kamion da te udari, a da ti ne bude ništa, uz to da je laka i leti da hladi i da može lalo da se skine i obuče na ulici i da zauzima malo prostora ko duks.
×
×
 • Create New...