Jump to content
Depresija Forum

Mia

Members
 • Content Count

  133
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Mia last won the day on August 9

Mia had the most liked content!

About Mia

 • Rank
  Još malo pa MASTER

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  GJ357D

Recent Profile Visitors

116 profile views
 1. Kontrola Dg F400 Stanje promenljivo Th: Seroxat 1/2+1/2+0 Ksalol: 0,5mg 3x1 Kontrola zbog napada panike. Višednevne glavobolje, vrtoglavice, mučnine, sutra krvna slika, pa onda ponovo neurolog.
 2. Nakon rivotrila, th bromazepam, 1,5mm uveče i 1pp. U početku je bilo gadno, navikla sam na rivotril ali više nije delovao. Bromazepam mi u početku izazivao agresivnost i nervozu. Sada sam ošamućena, slaba koncentracija, pamćenje, manje sam nervozna zato što me nekako umrtvi. Ne odgovara mi ali verovatno ostaje do naredne kontrole. Ne bih želela ponovo rivotril, pila sam ga godinu dana i jedva sam se uspela da se skinem sa njega, rivotril me podigne, nisam bila "umrtvljena" i ošamućena .Pre nekog vremena dr probala lorazepam i ksalol ali sam bila nervozna, agresivna od njih iako ih nisam ranije koristila. Nisam sva svoja od bromazepama već mesec dana kako ga koristim.
 3. Ponekad se noću probudim i ne znam gde sam, oko mene tama, napad panike zato što ne znam gde sam, to traje od 5 - 15 min, nakon toga nastavim da spavam, do ujutru zaboravim, što kraće traje to više puta zaboravim na taj panični napad, i ujutru kao da se ništa nije dogodilo. Nekad se setim toga u toku dana ali nema uticaja na ostale aktivnosti.
 4. Pre godinu dana nisam mogla sama. Imala sam napade panike, da će mi se nešto desiti, da mi niko neće/ne želi pomoći, strah od smrti, da će mi pozliti na javnom mestu itd. Nakon uvođenja terapije nekih 8 meseci, povremeno su se vraćali napadi panike, u manjem obliku, naročito je bilo strašno nakon prvog pokušaja skidanja sa rivotrila u martu, prelazak na xalol/ksanaks mi je izazvao takav napad bila sam na poslu, odjurila sa posla prvo kući pa onda hitno zvala lekara. Sada sam bolje , radim stvari koje se ranije nisam usuđivala, uvek sam tražila neke razloge i opravdanja da ne izlazim, šta ako se nešto desi itd. Sada više to ne radim, izlazim sama, putujem sama, pozitivnija sam, više se družim. Ovo je drugi pokušaj dr da mi zameni rivotril, smanjivala sam ga postepeno do 2x1/8 i danas se dr odlučila za bromazepam. Najavila mi je praćenje još nekih simptoma i stanja.
 5. Kontrola Dg F40.0 Stanje zadovoljavajuće Th: seroxat 20mg 1/2+1/2+0, bromazepam 1,5 mg uveče i 1pp, sanval 5mg pp Konsultacija za nekoliko dana
 6. Mog rođaka pre nekoliko godina ujeo stršljen. Krenuo kolima u hitnu, zaustavila ga saobraćajna zbog prebrze vožnje. Kad im objasnio šta je saobraćajna mu obezbedila pratnju do hitne. Mene su juče izujedali komarci, vrat leđa, strašno. Razmišljam nešto, komarci su gore prošli nego ja, lekovi koje pijem su u krvi, jel' da?
 7. Od juče sam smanjila još 1/8 rivotrila od večernje doze, nervoza neko čudno treperenje, podrhtavanje, nemirno konfuzno spavanje. Danas se nisam osećala loše ali kako ide veče vreme kada trebam da popijem večernju dozu leka imam utisak da ću svakog trenutka da dobijem nekakav napad.
 8. Pogledah kako izgledaju bogomoljke, za one koje sam imala priliku da upoznam znam da vole kosu onako lepo se ušuškaju . Setih se tigrastih komaraca i krpelja.
 9. Imam alergiju na ujed ose. Nosim sa sobom tablete ili ampule. Najgore mi je na pijaci kada kupujem voće, grožđe na primer, puno je osa. Moj tata ima pčelinjak, ne približavam se, gde su pčele tu su i strsljeni. Mada ih ima i oko stana, ponekad zalutaju. Za pčele znam da je moj brat dobio alergiju iako nije bio alergičan zato što su ga tri pčele ujele na površini od 5 cm. Mada znam ljude koji imaju alergije na ujed pauka, komaraca, mrava...Ne bojim se bubašvaba i skakavaca ali su mi grozni. Treba biti oprezan, bez straha, tu su uvek službe za uništavanje raznih insekata.
 10. Kod mene su se desile promene. Pre tareapije sam se povlačila, sklanjala, bila oprezna, ozbiljna, štedljiva, izbegavala proslave, žurke. Sada se više družim, smejem se, često se našalim, radim stvari koje pre nisam, više kupujem, upadljivije šminkam, volim da sam u centru pažnje, ...Emocije su otupele, ne mogu da plačem... Ono što ne mogu da svatim da li su lekovi smanjili strahove pa su na površinu izbile crte ličnosti koje su bile sakrivene ispod slojeva fobije, panike ili su lekovi promenili neke crte ličnosti više bih volela da je ovo prvo. Što se tiče emocija mislim da je rivotril odradio svoje.
 11. Prvi put kad sam rekla mojima (majci i bratu), bilo šta se izmišljaš, ako ti nije dobro nemoj da piješ lekove, radi nešto, vikali na mene, kad sam se onesvestila, jedva su me podigli i tada su shvatili da se nešto dešava. Kasnije im nije bilo neprijatno ni kad sam išla na kontrole da budu sa mnom da me odvezu i pomognu. Čak su mi jednom rekli ako te neko pita nešto kaži im da pomažeš nama . Ali kad sam pokušala da kažem tada najboljoj prijateljici e to već je priča iz srednjeg veka ... Ona je godinama bila bez posla, često je izmišljala bolesti svaki dan kod lekara, svaki put druga dijagnoza simptomi. Zloupotrebljavala razne lekove za spavanje bromazepam, lorazepam, ksalol, spavala po 20 sati, ja sam bila tu da joj pomognem da se iščupa.Nikad nisam to njeno stanje stavljala ispred našeg prijateljstva. Kada sam pokušala da joj kažem šta mi se dešava i oprezno da pričam o AD rekla mi je da ne razume ljude koji ih koriste, i još neke gluposti pune predrasuda koje ne bih sada da spominjem, stala sam i nisam joj rekla. I tada sam shvatila da moje stanje zadržim za sebe i eventualno kažem ljudima koji bi to razumeli i kao što je @Macak napisao među nazovi zdravima ima onih koji bi se trabali i te kako lečiti ...
 12. Za moje stanje znaju dve osobe majka i brat, za slučaj pogoršanja. Ostali ne, čak ni najboljoj prijateljici nisam rekla.
 13. @strong izvini ako sam pogrešno razumela, nasledjivanjem zemlje nisi automatski "poljoprivrednik", do pre par godina je važio je takav zakon ako si nasledio zemlju onda nemaš pravo na knjižicu itd. Po sadašnjem zakonu ako si nezaposlen, odnosno nalaziš se na evidenciji nezaposlenih a imaš nasleđeno zemljište imaš pravo na zdr. knjižicu, ali prijavom bavljenja poljoprivredom kao delatnošću odnosno zemljišta kao poljoprivrednog gazdinstva ili si član poljoprivrenog gazdinstva zdravstveno osiguranje ide na poljoprivredu. Proveri u filijali rfzo, mislim da ti za knjižicu treba uverenje da si na evidenciji nezaposlenih, uverenje da nemaš registrovanu poljoprivrednu delatnost i da nisi član poljoprivednog gazdinstva.
 14. Mia

  Beskucnistvo

  Imala sam misli o lutanju i da sam beskućnik pre početka terapije je bilo često, sada ponekad. Bežanje od očekivanja, problema, briga, više od tuđih koji su mi nametnuti, nego svojih, bezanje od poslova koji mi se ne sviđaju, kolega, neki kutak, nije mi bitno kakav je, samo da sam sama, ako se pojavi problem idem na drugo mesto, bez cilja, odredišta, da nigde ne treba da stignem i ništa postignem.
 15. Hashimoto mi je dijagnostikovan 2009 godine. Pre toga nekoliko godina imala sam simptome koji nisu ukazivali na probleme sa štitnom: lupanje srca, magla u glavi, teško pamćenje, nesanica, nervoza, nizak pritisak (90/60 80/50), ponekad nisam bila svesna okruženja, kako je neko opisao "ni na nebu ni na zemlji", tu sam, uradim stvari kao robot ali uošte nisam bila svesna šta radim, otkucaji srca preko 100, nizak vitamin d, oticanje lica, kapaka, hroničan umor, problemi sa disanjem, itd. Uradila sam hormone tsh, ft4. Tsh je bio blago povišen, a ft4 u redu. Onda je postavljena pogrešna dijagnoza hipertireoza. Promenila sam endokrinologa koji mi tražio antitela. Antitela su bila visoka i urađen ultrazvuk gde je konačno potvđen hashimoto, od štitne je ostalo oko 1/3 zdravog tkiva ostalo je bilo kalcifikovano. Tada je tsh krenuo da divlja i dat mi je euthyrox, koji i danas pijem. Pored toga po savetu endokrinologa uzimam kapi vigantol i povremeno selen. Vigantol su kapi d vitamina, uzimanje ovog leka mora da se kontroliše zato što je otrovan u većim količinama, ja sam imala težak nedostatak ovog vitamina 3 jedinice a 75 jedinica je normalno. Selen pomaže u pretvaranju t4 u t3 i smanjivanju antitela, i kod ovog minerala treba biti oprezan zato što je otrovan. Ja ga pijem sa pauzama i uz kontrolu endokrinologa. Prošle godine mi je dijagnostikovan IBS za koga kažu da je posledica hash-a. Ove godine ponovo antitela veoma visoka. Koliko sam ja upoznata, lek koji pijem je za hipotireozu, leči manjak hormona štitne. Hashimoto je autoimuna bolest koja napada štitnu, odnosno odbrambeni sistemi organizma povećavaju antitela i tako se bore protiv upale štitne žlezde koja ne postoji i na taj način uništavaju zdravo tkivo štitne žlezde. Kad se uništi tkivo štitne posledica je proizvodnja manje hormona. Može da se javi i hipotireoza i hipertireoza, kao i čvorovi na štitnoj. Što se tiče alternativne medicine, ne razumem kako će se nadomestiti hormon koji nedostaje, a ne postoji lek koji može oštećeno tkivo da pretvori u zdravo. Ja od simptoma i dalje imam maglu u glavi, kao da je glava u vodi, koju pokušavaju da reše sa AD lekovima, nesanice, za hasha vezuju i napade panike, itd. Do sada što se tiče Hashimota upoznala sam pacijente koji su koristili alternativnu ili narodnu mediciinu i kojima je bilo samo gore. Neki su dobijali savete da prestanu da uzimaju terapiju dok se leče alternativnim lekovima, jedna moja poznanica je prestankom uzimanja hormona povećala tsh na 30 (ref. 0.50 - 4.50) završila kao hitan slučaj u KCS. Ovo se neka moja iskustva, neki moji simptomi nisu bili specifični za hashimoto, što se tiče lekova ništa na svoju ruku, obavezna konsultacija sa endokrinologom čak iako su u pitanju suplementi. Ja ne razmišljam o hash-u, ali me još uvek iznenadi nečim novim i podseti me da je tu.
×
×
 • Create New...