Jump to content
Depresija forum

alive

Members
 • Content Count

  274
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About alive

 • Rank
  Još malo pa MASTER

Recent Profile Visitors

4,074 profile views
 1. Valdoxan (agomelatine) predstavlja novu genaraciju antidepresiva koji ne djeluju na nacin uobicajen sadasnjim najpropisivanjim AD-ima. Valdoxan,anitdepresiv tvrtke Servier Pharma prestavlja prvi melatoninergicni antidepresiv. Ne djeluje izravno na serotonin,noradrenalin i dopamin kao sadasnji AD-i. Pokazao se superiornim u efikasnosti u usporedbi na SSRI i SSNRI ad-e,pogotovo u studiji provedenoj sa fluoxetinom. Znacajno za njega je sto nema izrazene nuspojave,nema ucinak sustezanja pri prekidu (diskontinuacijskog sindroma), a pokazao se ucinkovitim i u vrlo teskim slucajevima depresija.Poboljsava spavanje,iako nacelno nema sedativnog djelovanja (ucinak na poboljsavanje spavanja slican ucinku fluvoxamina). Doze su 25mg i 50 mg. -Valdoxan pokazuje superioran ucinak na depresiju bez obzira na stupanj jacine depresije. - Ucinak se pokazuje vec u 1. tjednu terapije -Djeluje na sve simptome depresije :depresiju,anksioznost,probleme sa spavanjem,manjak motivacije,osjecaj krivnje,umor. -Nema seksualnih nuspojava -Jednostavan za uporabu,pije se jedanput na dan,uvecer. Veldoxan je dobio dopusnicu za stavljenje na trziste u veljaci 2009 god. te je dustupan u mnogim drzavama EU. Uglavnom,Valdoxan predstavlja jednu zamjetnu promjenu u lijecenju depresije,kako u nacinu djelovanja,efikasnosti, profilu nuspojava,nacinu koristenja tako i u iskoraku u novo doba bioloskih metoda lijecenja depresivnih poremecaja.
 2. Lyrica (pregabalin) je novi antiepileptik (najnoviji u svojoj skupini) dostupan u EU od 2004 god. Sama struktura lijeka vrlo je slicna gabapentinu (neurontinu) kojega je ona zapravo i nasljednik., samo Å¡to je Lyrica puno potentnija i jaÄa od Neurontina (pa posljediÄno trebaju i manje doze za postizanje terapijskog uÄinka). Proizvodi ga Pfizer. Lijek je odobren za : 1. GAD,generalizirani anksiozni poremecaj.Karakterizira ga gotovo neprestana zabrinutost i tjeskoba bez jasnog uzroka udruzena sa depresijom ili ne. 2.Neuropatska bol 3.Epilepsija.Samo kao add-on terapija za parcijalne napadaje.Nije odobrena za samostalnu terapiju. Inace,Lyrica je jedan od lijekova (uz Zeldox i jedan lijek protiv bolova) za koji je Pfizer trebao platiti vise od 2 bilijuna dolara za obmanjivanje i pogreÅ¡nu propagandu lijekova medu lijecnicima te za objavljivanje pogresnih podataka o ucinkovitosti lijeka. Unatoc tome,treba se naglasiti da je Lyrica kvalitetan i ucinkovit lijek za one indikacije za koje je namjenjena. Terapijske doze su od 150-600mg. Pozdrav.
 3. Prije nekoliko mjeseci je i u Hrvatskoj izasao na trziste ovaj dualni antidepresiv.Wellbutrin je jedan od najpopularnijih i najpropisivanijih ad-a u svijetu.Ima dualno djelovanje-na dopamin i noradrenalin,s tim da ima dvostruko ja?i utjecaj na dopamin u odnosu na noradrenalin.Inace mu je prvobitna namjena bila kao lijeka za pusenje jer blokira nikotinske receptore (kao takav je bio i na trzistu kao Zyban).Ina?e je jedan od ja?ih antidepresiva i ima u?inkovitost jednaku kao venlafaxin s tim da ima manji broj relapsa depresivnih simptoma u odnosu na venlafaxin. ?esto se koristi kao add-on terapija,odnosno kao "pomocni" antidepresiv najcesce uz neki SSRI ad. Proizvodi ga GlaxoSmithKline Pharmaceuticals. Uobicajene doze su od 150mg-450mg. Poz!
 4. Evo da nabrojim koje sam sve lijekove pio od svoje 14 (unazad 4 godine) Zoloft Seroxat Amyzol Fevarin Cipralex Edronax Velafaks Praxiten Valium Rivotril Lekotam Lorsilan Xanax Xanax SR Seroquel Rispolept Zyprexa Abilify Zeldox Haldol Moditen Leponex Topamax Lamictal Depakine Tegretol Zan Sanval Zonadin Dormicum Prazine Strattera Razvstao sam ih tako da prvo idu ad-i,pa anxiolitic,antipsihotici,stabilizatori,hipnotici te stimulansi. Sad pijem:Prozac,Haldol,Zyprexa,Tegretol,Lekotam,Strattera
 5. Jeli tko zna kada će ovaj lijek doći u Hrvatsku? Ima li tko iskustva s njim (ukoliko živi u inozemstvu)?
×
×
 • Create New...