Jump to content
Depresija Forum

alive

Members
  • Content Count

    274
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by alive

  1. Lyrica (pregabalin) je novi antiepileptik (najnoviji u svojoj skupini) dostupan u EU od 2004 god. Sama struktura lijeka vrlo je slicna gabapentinu (neurontinu) kojega je ona zapravo i nasljednik., samo Å¡to je Lyrica puno potentnija i jaÄa od Neurontina (pa posljediÄno trebaju i manje doze za postizanje terapijskog uÄinka). Proizvodi ga Pfizer. Lijek je odobren za : 1. GAD,generalizirani anksiozni poremecaj.Karakterizira ga gotovo neprestana zabrinutost i tjeskoba bez jasnog uzroka udruzena sa depresijom ili ne. 2.Neuropatska bol 3.Epilepsija.Samo kao add-on terapija za parcijalne napadaje.Nije odobrena za samostalnu terapiju. Inace,Lyrica je jedan od lijekova (uz Zeldox i jedan lijek protiv bolova) za koji je Pfizer trebao platiti vise od 2 bilijuna dolara za obmanjivanje i pogreÅ¡nu propagandu lijekova medu lijecnicima te za objavljivanje pogresnih podataka o ucinkovitosti lijeka. Unatoc tome,treba se naglasiti da je Lyrica kvalitetan i ucinkovit lijek za one indikacije za koje je namjenjena. Terapijske doze su od 150-600mg. Pozdrav.
  2. Prije nekoliko mjeseci je i u Hrvatskoj izasao na trziste ovaj dualni antidepresiv.Wellbutrin je jedan od najpopularnijih i najpropisivanijih ad-a u svijetu.Ima dualno djelovanje-na dopamin i noradrenalin,s tim da ima dvostruko ja?i utjecaj na dopamin u odnosu na noradrenalin.Inace mu je prvobitna namjena bila kao lijeka za pusenje jer blokira nikotinske receptore (kao takav je bio i na trzistu kao Zyban).Ina?e je jedan od ja?ih antidepresiva i ima u?inkovitost jednaku kao venlafaxin s tim da ima manji broj relapsa depresivnih simptoma u odnosu na venlafaxin. ?esto se koristi kao add-on terapija,odnosno kao "pomocni" antidepresiv najcesce uz neki SSRI ad. Proizvodi ga GlaxoSmithKline Pharmaceuticals. Uobicajene doze su od 150mg-450mg. Poz!
  3. Evo da nabrojim koje sam sve lijekove pio od svoje 14 (unazad 4 godine) Zoloft Seroxat Amyzol Fevarin Cipralex Edronax Velafaks Praxiten Valium Rivotril Lekotam Lorsilan Xanax Xanax SR Seroquel Rispolept Zyprexa Abilify Zeldox Haldol Moditen Leponex Topamax Lamictal Depakine Tegretol Zan Sanval Zonadin Dormicum Prazine Strattera Razvstao sam ih tako da prvo idu ad-i,pa anxiolitic,antipsihotici,stabilizatori,hipnotici te stimulansi. Sad pijem:Prozac,Haldol,Zyprexa,Tegretol,Lekotam,Strattera
  4. Jeli tko zna kada će ovaj lijek doći u Hrvatsku? Ima li tko iskustva s njim (ukoliko živi u inozemstvu)?
×
×
  • Create New...