Jump to content
Depresija Forum

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Markidjani

neuroplasti�nost reprogramiranje mozga itd

Recommended Posts

Ova tema se zasniva na novim naucnim istrazivanjima i dokazima u neuronauci o tome kako funkcionise mozak. Obe knjige su pisali autori koji se profesionalno bave i psihijatrijom i drugim sferama.

Poceo sam sa knjigom ciji je opis ispod. Neke vazne stvari nisam znao, o nekima nisam ni razmisljao.

 

How to rewire your brain to improve virtually every aspect of your life-based on the latest research in neuroscience and psychology on neuroplasticity and evidence-based practices

Not long ago, it was thought that the brain you were born with was the brain you would die with, and that the brain cells you had at birth were the most you would ever possess. Your brain was thought to be “hardwired†to function in predetermined ways. It turns out that's not true. Your brain is not hardwired, it's "softwired" by experience. This book shows you how you can rewire parts of the brain to feel more positive about your life, remain calm during stressful times, and improve your social relationships. Written by a leader in the field of Brain-Based Therapy, it teaches you how to activate the parts of your brain that have been underactivated and calm down those areas that have been hyperactivated so that you feel positive about your life and remain calm during stressful times. You will also learn to improve your memory, boost your mood, have better relationships, and get a good night sleep.

  • Reveals how cutting-edge developments in neuroscience, and evidence-based practices can be used to improve your everyday life
  • Other titles by Dr. Arden include: Brain-Based Therapy-Adult, Brain-Based Therapy-Child, Improving Your Memory For Dummies and Heal Your Anxiety Workbook
  • Dr. Arden is a leader in integrating the new developments in neuroscience with psychotherapy and Director of Training in Mental Health for Kaiser Permanente for the Northern California Region

 

Explaining exciting new developments in neuroscience and their applications to daily living, Rewire Your Brain will guide you through the process of changing your brain so you can change your life and be free of self-imposed limitations.

 

Druga knjiga, koja je odlican 'nastavak' na masovne informacije iz one iznad je

 

Rewire Your Brain for Love: Creating Vibrant Relationships Using the Science of Mindfulness

 

 

On the way to finding and creating vibrant, successful relationships, too many of us end up tangled in the same old patterns, tripped up by relationship habits that get in our way whether we “know better†or not.

 

In Rewire Your Brain for Love, neuropsychologist and psychotherapist Marsha Lucas, PhD, helps you untangle those relationship snarls, bringing together the latest neuroscience with a practice consistently heralded by top academic institutions for its effectiveness in changing the brain: the practice of mindfulness meditation.

 

Dr. Lucas’s clear, unintimidating, often laugh-out-loud style invites you to explore how the brain functions in relationships, helping you understand how your current relationship wiring developed and showing you how you can rewire your relationship brain through mindfulness meditation.

 

A down-to-earth therapist and self-described neuroscience geek, Dr. Lucas has written a chapter-by-chapter guide with compassion, wisdom, and humor. In Rewire Your Brain for Love, she takes you on a journey through seven high-voltage relationship benefits—everything from keeping your fear from running the show to cultivating healthy, balanced empathy—and offers specific mindfulness practices to help bring those benefits into your life.

 

With a few minutes of practice a day, you can change the way you interact with everyone around you . . . especially those closest to you. You can transform your brain from an enemy to an ally in all matters of the heart, creating more loving communication, building emotional resilience, and reducing overreactivity—not to mention enjoying better sex.

 

You don’t have to become a monk, or a vegetarian, or spend hours contemplating your navel—you just need to update the relationship wiring of your brain. The simple practice of mindfulness can help get you there, with Dr. Lucas showing you how.

 

I izmedju ostalog govori o razvoju mozga od kad smo bebe, sta i kako i gde, zatim pominje samo delove mozga koji su za emocije i odnose, i mnogo lepo i detaljno objasnjava meditacije, kao i njihove opise (ima ih vise), tacnije vodi nas kroz sve to.

 

Na osnovu ove dve knjige mi je ne samo dosla nada da mogu da resim sebi svasta (ako ne i sve), nego i optimizam i nacin borbe (sa vise frontova) za psihicke probleme koji god da su u mojoj glavi. Ja sam vec imao iskustva u meditacijama ali nisam znao mnogo toga sto su me obe knjige naucile (narocito druga), i zato nisam imao narocitih uspeha, a samim tim ni trajnih.

 

Probajte, naucicete mnogo a necete izgubiti nista. Ja cu davati neke citate iz knjiga vremenom, citate koji su po meni vazni. Ali moj savet je da mi trazite linkove kroz private i da se sami ucite i borite za sebe.

 

Hvala na paznji :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvini za off, jer ne odgovaram na tvoja pitanja, nego na mit iz tvog opisa o licnosti, jer smatram da treba da se zna. Samo cu kratko...

 

Trazi na netu neuroplasticity. Ne postoji licnost koja je 'upisana u kamenu', to je mit. Bukvalno sve u vezi nas moze da se promeni. Plus mozak nije razvijen do 20-i neke. Ono sto se razvija od kad smo bebe je desna hemisfera - emocije. One prave podlogu za razvoj licnosti. Na to misli nauka, a samim tim i psihologija (imam vise naucnih knjiga koje to dokazuju). Ali cim se razvije leva hemisfera sve se menja. Sustina je da rade obe hemisfere, desna dozivljava i salje emocije, leva im dodeljuje vrednost i rasudjuje o njima i tako se menjamo. Necu dalje od ovoga. Bilo bi lepo kad mi admini ne bi obrisali ovaj post :) Hvala unapred.

 

Ne znam koliko ce ti uspeti eksperiment jer postoji mnogo vise pitanja od navedenih da bi se neko upoznao kako treba ;)

Share this post


Link to post

Izvini za off, jer ne odgovaram na tvoja pitanja, nego na mit iz tvog opisa o licnosti, jer smatram da treba da se zna. Samo cu kratko...

 

Trazi na netu neuroplasticity. Ne postoji licnost koja je 'upisana u kamenu', to je mit. Bukvalno sve u vezi nas moze da se promeni. Plus mozak nije razvijen do 20-i neke. Ono sto se razvija od kad smo bebe je desna hemisfera - emocije. One prave podlogu za razvoj licnosti. Na to misli nauka, a samim tim i psihologija (imam vise naucnih knjiga koje to dokazuju). Ali cim se razvije leva hemisfera sve se menja. Sustina je da rade obe hemisfere, desna dozivljava i salje emocije, leva im dodeljuje vrednost i rasudjuje o njima i tako se menjamo. Necu dalje od ovoga. Bilo bi lepo kad mi admini ne bi obrisali ovaj post :) Hvala unapred.

 

Ne znam koliko ce ti uspeti eksperiment jer postoji mnogo vise pitanja od navedenih da bi se neko upoznao kako treba ;)

 

Kako onda pobediti gene i detinjstvo? Na koji to nacin reprogramirati svoj mozak i ''reinstalirati'' ceo nas sistem?

Share this post


Link to post
Guest

da se sve u vezi nas može promijeniti ne bi bilo genetÄkih bolesti, jer eto sve se u vezi nas može promijeniti pa bit će da se i geni onda mogu, neke se stvari ne mogu mijenjati, u budućnosti vjerojatno hoće, ali sad joÅ¡ ne.

Share this post


Link to post

@Burn

 

Zapravo, nista se ne 'pobedjuje', to je proces na kome se radi, svaki dan ili sto cesce to bolje. Svidja mi se rec 'reprogramiranje', ja se toga nisam setio, vidis :). Ja trenutno sve to ucim i postepeno radim na tome. Za pocetak kreni ono sto sam napisao Tubiju na temi o greskama, 'premnogo gresaka'. Ne moras uz meditaciju samo je lakse za fokus. Mada, meditacija je vazna jer fizicki menja mozak vremenom, mnogo brze, bolje, dublje i efikasnije od bilo kog leka. I plus je sve dokazano, izmereno je.

 

Rewiring se pocinje fokusom na stvari koje zelis. Zatim taj fokus moras da odrzis sve dok ne postane lak. Sto je ideja ili zelja koju imas za tebe pozitivnija i produktivnija, to ces brze da je uneses kao nesto novo, a stare navike ce polako nestajati. Tako radi mozak i neuroni. Depresija i anksioznost nastaju jer nam desna hemisfera salje alarme u obliku emocija koje nas opterecuju, plase, nerviraju, itd. A mi bezimo i borimo se protiv njih. Prvi korak je da prestanemo da sudimo i pocnemo sa prihvatanjem (i emocije i misli). To smanjuje njihov intenzitet i vremenom bukvalno nestaju. To se zove integracija. Jos je laksa kad uz to dodelis novu vrednost datim mislima i emocijama. To radi leva hemisfera. Na taj nacin integrises obe hemisfere sto je sustina zdravog mozga. Dobra vest je sto podsvest jako brzo uci, i sto ti ne treba 5 dana da ovo postignes, moze i za jedan, bar prvi koraci. Prvi koraci su vazni jer olaksavaju sledece korake.

 

Ako ti citanje nije problem, javi mi ovde ili na private da ti dam linkove za dve knjige koje ce ti mnogo toga (zapravo mozda i sve) objasniti. Jedna prica o svemu sto valja i ne valja, ukljucujuci hranu i vezbe (a sve je vezano direktno za mozak), druzenje, itd. Druga je kao neka vrsta 'nastavka', iako drugi autor, vezana je za ljubav i meditaciju (mindfullness), isto je odlicna. Imam i knjigu za anksioznost ali jos nisam poceo da je citam.

 

Apsolutno je moguce dodeliti drugu vrednost bilo kojim starim mislima i stavovima. Samo ih prizovi. Ali nemoj da pizdis i sudis jer tvoj mozak i to uci, u realnom vremenu. Samo polako i opusteno.

 

Ako te jos nesto zanima, pitaj :) Jos uvek ucim i slezu mi se nova saznanja, ali mislim da mogu da pomognem.

Share this post


Link to post

da se sve u vezi nas može promijeniti ne bi bilo genetÄkih bolesti, jer eto sve se u vezi nas može promijeniti pa bit će da se i geni onda mogu, neke se stvari ne mogu mijenjati, u budućnosti vjerojatno hoće, ali sad joÅ¡ ne.

Genetske bolesti su nasledjene. To nema veze sa menjanjem gena. A na koje to stvari mislis da ne mogu menjati?

Share this post


Link to post
Guest

pa ti reÄe da se bukvalno sve u vezi nas može mijenjati, pa sam komentirala to. Dio osobnosti se isto nasljeÄ‘uje kroz gene, ne kreira se cijela osobnost nakon roÄ‘enja, pa se oÄito ni to ne može potpuno mijenjati, takoÄ‘er neÄije reakcije ovise o graÄ‘i mozga, neuroplastiÄnost znaÄi samo da jedan dio mozga može preuzeti funkciju drugog, mada ne znam ni gdje je primjer toga u praksi? ZaÅ¡to mnogi ljudi koji imaju oÅ¡tećenja mozga imaju trajne posljedice?

Share this post


Link to post

Prvo, samo mali deo se nasledjuje. Velika vecina se stvara kao nova licnost. A objasnio sam iznad i kako se menja.

 

Drugo, mozak gradimo mi uz sva iskustya, pocevsi od emocija od kako smo bebe, pa do kraja zivota. Znaci gradimo sebe i na osnovu tumacenja svega sto nam se desava. Takodje je dokazano da se mozak stalno menja. Tu nema rasprave jer je izmereno, mada sam ja uvek verovao u to.

 

Trece, gde si nasla tu glupost za neuroplasticnost? Neuroplasticnost znaci da su neuroni fleksibilni i promenljivi, drugim recima 'soft-wired' a ne 'hard-wired'. Nijedan deo mozga ne moze preuzeti funkciju drugog, odakle ti to? Svaki deo mozga ima svoju jasnu funkciju. Najzdraviji mozak je onaj kome rade svi delovi, a najmanje zdrav je onaj kome rade najmanje delova.

 

Cetvrto, iako se mozak sam popravlja, kao i skoro svaki deo naseg organizma, fizicko ostecenje mozga je ipak radikalna steta. Iako verovatno moze da se primeni ovo sto ja ucim, licno ne znam koliko bi to moglo da izleci fizicki defekt. Verovatno ne bi. Ali zavisi i kakav je taj defekt.

Share this post


Link to post
Guest
Prvo, samo mali deo se nasledjuje. Velika vecina se stvara kao nova licnost.

 

a otkud tebi to?

 

Trece, gde si nasla tu glupost za neuroplasticnost? Neuroplasticnost znaci da su neuroni fleksibilni i promenljivi, drugim recima 'soft-wired' a ne 'hard-wired'.

 

tamo gdje sam našla i sve druge gluposti na googlu :lol:

 

Rewiring se pocinje fokusom na stvari koje zelis. Zatim taj fokus moras da odrzis sve dok ne postane lak. Sto je ideja ili zelja koju imas za tebe pozitivnija i produktivnija, to ces brze da je uneses kao nesto novo, a stare navike ce polako nestajati. Tako radi mozak i neuroni. Depresija i anksioznost nastaju jer nam desna hemisfera salje alarme u obliku emocija koje nas opterecuju, plase, nerviraju, itd. A mi bezimo i borimo se protiv njih. Prvi korak je da prestanemo da sudimo i pocnemo sa prihvatanjem (i emocije i misli). To smanjuje njihov intenzitet i vremenom bukvalno nestaju. To se zove integracija. Jos je laksa kad uz to dodelis novu vrednost datim mislima i emocijama.To radi leva hemisfera. Na taj nacin integrises obe hemisfere sto je sustina zdravog mozga. Dobra vest je sto podsvest jako brzo uci, i sto ti ne treba 5 dana da ovo postignes, moze i za jedan, bar prvi koraci. Prvi koraci su vazni jer olaksavaju sledece korake.

 

ti imaÅ¡ neka po meni Äudna uvjerenja, 5 dana, ma daj, ja ne znam zaÅ¡to iko ima onda psihiÄkih problema, kad se sve tako brzo i efikasno rjeÅ¡ava, prihvatanje pomaže i olakÅ¡ava depresiju ali ju nikad nije otklonilo

 

Drugo, mozak gradimo mi uz sva iskustya, pocevsi od emocija od kako smo bebe, pa do kraja zivota.

 

mozak gradimo mi otkako smo bebe, ne znam za tebe ali ja kad sam bila beba nisam bila svjesna postojanja mozga, a ni emocija i definitivno ga nisam gradila

 

Znaci gradimo sebe i na osnovu tumacenja svega sto nam se desava.

 

a Å¡ta misliÅ¡ na osnovu Äega se neÅ¡to tumaÄi? Niko ne kaže e idem ja sad ovako tumaÄiti neÅ¡to, pa ću malo ovako, ljudi će istu stvar protumaÄiti na razliÄite naÄine jer će ju svako filtrirati kroz svoju osobnost, osobnost se stvara kroz iskustva, ali se i iskustva tumaÄe kroz osobnost

 

da sam ja gradila svoj mozak bila bi super žena :lol:

 

Cetvrto, iako se mozak sam popravlja, kao i skoro svaki deo naseg organizma, fizicko ostecenje mozga je ipak radikalna steta. Iako verovatno moze da se primeni ovo sto ja ucim, licno ne znam koliko bi to moglo da izleci fizicki defekt. Verovatno ne bi. Ali zavisi i kakav je taj defekt.

 

gore si rekao da se bukvalno sve u vezi nas može da se mijenja, oÄito ne može :dry:

Share this post


Link to post

kruÅ¡ka Å¡ta ti imaÅ¡ da kažeÅ¡ na temu neuroplastiÄnosti o kojoj priÄa markiÄ‘ani

kontriraš radi kontriranja i pritom mašiš ceo fudbal

 

mislim koja je tvoja poenta?

Odlicno si rekao, i hvala na podrsci.

 

Kruska, pretera ga, a i pomalo menjas i krivis stvari ka svom uglu. Necu ti odgovoriti na sve jer ce to preci u raspravu. Rasprava me ne zanima. Ti kao da samo zelis da omalovazis ono u sta ne verujes i nista drugo te ne zanima.

 

Sledeci post cu probati sto krace da odgovorim Kruski

Share this post


Link to post
Guest

pa kontirarm kad se ne slažem s njim oÄito, imam reći da je glupost da se iÅ¡ta može promijeniti za 5 dana, ne znam koje su te bajke, to je moja poenta jel sad jasnije? I da gradimo svoj mozak mi je joÅ¡ veća glupost, mora da gradimo i svoje tijelo. Samo zato Å¡to se neÅ¡to mijenja to ne znaÄi da ga mi sami mijenjamo.

 

Ne znam Å¡to vi imate uopće ikakve životne probleme kad se sve tako može efikasno rijeÅ¡iti, gdje je ta neuroplastiÄnost kad ne možeÅ¡ proÄitati reÄenicu normalno, gdje je ta neuroplastiÄnost kad si stalno umoran, kad ti je sve dosadno. Prazne priÄe bez imalo pokriÄa u stvarnosti

Share this post


Link to post

@Kruska

 

Odakle mi sve to? Odakle i ostalo. Iz knjiga. Naucne knjige su skup brojnih istrazivanja (visegodisnjih i visedecenijskih). Usput, nikad nigde tokom zivota nisam cuo da je genetika veliki deo nas. Pa ni u novim istrazivanjima.

 

Dalje, efekti (ono za 5 dana i slicno) su prvi rezultati a ne kompletno izlecenje bolesti. Moj najbrzi rezultat je bio bas taj prvi, i to bez meditacije. Bio je za oko sat vremena obracanja paznje/fokusa na odredjene misli. To se zove trud. Za trajnije efekte mora da se nastavi a ne da se stane posle prvog koraka. Izmereni su mnogi mozgovi posle 2 meseca i rezultati su drasticno vidljivi na vise nivoa i mesta (i trajni su). Ali svaki dan potencijalno mozes imati napredak i sledeci korak.

 

Prihvatanje je korak a ne potpuno izlecenje. Fokus na nove, lepse, produktivne stvari (tvoje a ne tudje) je put ka izlecenju. Grade se i sire novi neuroni. Sto vise se sire to se lakse sire ubuduce.

 

Mozak se sam gradi od kad smo bebe, ne gradimo ga mi (pricam o bebama i malo posle). On akumulira emocije, a mi im dodeljujemo primitivne ideje kako se razvija leva hemisfera. Kasnije smo sve bolji u tome. Poenta je da se radi na tome. Autopilot i rutina su suprotnost od rada na tome.

 

Tumaci se na osnovu iskustva najvise, ali ima i drugih nacina. Od emocije, pa kroz/preko ljudi kojima smo okruzeni, itd.

 

'da sam ja gradila svoj mozak bila bi super žena'

 

Tacno. Ima caka: nisi ga gradila nego si kao i mnogi drugi pustala mnoge stvari bez svesnog tumacenja i razmisljanja i dodeljivanja pravih vrednosti. Ali zato, ako ikad prihvatis naucne cinjenice iz mojih postova i krenes tim putem, gradices novu Krusku koja ce jednog dana postati super zena. Tvoj je izbor. Samo tvoj.

 

'gore si rekao da se bukvalno sve u vezi nas može da se mijenja, oÄito ne može'

 

Moze. U najmanju ruku da se utice. Jedino ne moze ako se unisti neki deo mozga. To je izuzetak. Coveku je sipka probila mozak i unistila mu deo za kratkorocno pamcenje. On pamti u sekundama. Eto, to je tvoj toliko zeljeni izuzetak ;)

 

 

Hahahah, nisam znao da cu ti odgovoriti na sve :P

 

p.s. a za google, pa sta da ti kazem, unapredi vestinu pretrazivanja :P

Share this post


Link to post

Samo neki linkovi:

 

How to rewire your brain to improve virtually every aspect of your life-based on the latest research in neuroscience and psychology on neuroplasticity and evidence-based practices

Not long ago, it was thought that the brain you were born with was the brain you would die with, and that the brain cells you had at birth were the most you would ever possess. Your brain was thought to be “hardwired†to function in predetermined ways. It turns out that's not true. Your brain is not hardwired, it's "softwired" by experience. This book shows you how you can rewire parts of the brain to feel more positive about your life, remain calm during stressful times, and improve your social relationships. Written by a leader in the field of Brain-Based Therapy, it teaches you how to activate the parts of your brain that have been underactivated and calm down those areas that have been hyperactivated so that you feel positive about your life and remain calm during stressful times. You will also learn to improve your memory, boost your mood, have better relationships, and get a good night sleep.

  • Reveals how cutting-edge developments in neuroscience, and evidence-based practices can be used to improve your everyday life
  • Other titles by Dr. Arden include: Brain-Based Therapy-Adult, Brain-Based Therapy-Child, Improving Your Memory For Dummies and Heal Your Anxiety Workbook
  • Dr. Arden is a leader in integrating the new developments in neuroscience with psychotherapy and Director of Training in Mental Health for Kaiser Permanente for the Northern California Region

Explaining exciting new developments in neuroscience and their applications to daily living, Rewire Your Brain will guide you through the process of changing your brain so you can change your life and be free of self-imposed limitations.

 

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=40362

 

Neuroplasticity: The brain's ability to reorganize itself by forming new neural connections throughout life. Neuroplasticity allows the neurons (nerve cells) in the brain to compensate for injury and disease and to adjust their activities in response to new situations or to changes in their environment.

Brain reorganization takes place by mechanisms such as "axonal sprouting" in which undamaged axons grow new nerve endings to reconnect neurons whose links were injured or severed. Undamaged axons can also sprout nerve endings and connect with other undamaged nerve cells, forming new neural pathways to accomplish a needed function.

For example, if one hemisphere of the brain is damaged, the intact hemisphere may take over some of its functions. The brain compensates for damage in effect by reorganizing and forming new connections between intact neurons. In order to reconnect, the neurons need to be stimulated through activity.

Neuroplasticity sometimes may also contribute to impairment. For example, people who are deaf may suffer from a continual ringing in their ears (tinnitus), the result of the rewiring of brain cells starved for sound. For neurons to form beneficial connections, they must be correctly stimulated.

Neuroplasticity is also called brain plasticity or brain malleability.

Share this post


Link to post

http://www.brainhq.com/brain-resources/brain-plasticity/what-is-brain-plasticity

Brain plasticity—also called neuroplasticity - is an odd term for most people, with the word "plastic" causing images of Tupperware or Saran Wrap to pop into your head. However, brain plasticity is a common term used by neuroscientists, referring to the brain's ability to change at any age – for better or worse. As you would imagine, this flexibility plays an incredibly important role in our brain development (or decline) and in shaping our distinct personalities. The science of neuroplasticity and the brain is the basis of our clinically proven brain training exercises.

How the Brain Changes

 

Brain plasticity science is the study of a physical process. Gray matter can actually shrink or thicken; neural connections can be forged and refined or weakened and severed. Changes in the physical brain manifest as changes in our abilities. For example, each time we learn a new dance step, it reflects a change in our physical brains: new "wires" (neural pathways) that give instructions to our bodies on how to perform the step. Each time we forget someone's name, it also reflects brain change— "wires"that once connected to the memory have been degraded, or even severed. As these examples show, changes in the brain can result in improved skills (a new dance step) or a weakening of skills (a forgotten name).

 

 

Cognitive Growth and Decline

 

Often, people think of childhood and young adulthood as a time of brain growth—the young person constantly learns new things, embarks on new adventures, shows an inquisitive and explorative spirit. Conversely, older adulthood is often seen as a time of cognitive decline, with people becoming more forgetful, less inclined to seek new experiences, more "set in their ways".

But what recent research has shown is that under the right circumstances, the power of brain plasticity can help adult minds grow. Although certain brain machinery tends to decline with age, there are steps people can take to tap into plasticity and reinvigorate that machinery. We just have to keep our brains fit with a series of targeted brain plasticity exercises. Similarly, people suffering from a variety of cognitive conditions—from schizophrenia to "chemobrain"—may be able to retrain their brains to healthier function. The key—and the challenge—lies in identifying what brain mechanisms to target, and how to exercise them effectively.

Share this post


Link to post

Neuroplasticnost vazi za depru ne i za mozak ostecen psihozom..da,ne?

Neuroplasticnost nije tema o bolestima nego fizicki dokaz da mozak moze da se menja, fizicki. Znaci da SVE emocije i greske mozemo da resimo, na ovaj ili onaj nacin.

 

Konkretno, knjige koje citam trenutno pominju sve vrste depresija i anksioznosti i fobije, i panike. Alchajmer i ostale demencije se pominju vise u smislu sprecavanja, sto kroz fokus, hranu, vezbanje, druzenje, itd. Takodje se mnogo govori o pamcenju i mnogi saveti kako da se sebi pomogne.

 

Imam i knjigu o anksioznosti ali jos nisam poceo da je citam.

Share this post


Link to post

Ovo je iz knjige Rewire Your Brain For Love. Nju aktivno citam:

 

Something to let you know up front: I get excited by neuroscience. A little strange, I know, but it’ll come in extremely handy as we go along. My hope is that you’ll get a little excited by it, too, once you realize what a powerful tool it is.

As recently as ten years ago, neuroscience maintained an ironclad rule about neurons in the brain: once you reached adulthood, you couldn’t grow any new brain cells—they only died off as the years went on. (Of course, you could accelerate the process of neuronal die-off, depending on what kind of damage you were doing through drug use, head injury, and so on.) This “rule†also meant that old connections within the brain—those neuronal pathways that determine how you react—couldn’t be replaced if they were damaged. It was all downhill after the brain “completed†its development at the golden age of 25. Yikes.

 

Well, we found out pretty recently that that idea is wrong. Really wrong. We can, in fact, not only cause the neurons in our brains to change and to grow new connections and pathways, but we can produce new neurons, throughout our entire lives. It’s called neuroplasticity, and it’s the most radical finding in neuroscience since, well, the discovery that the brain wasn’t just a cooling device for the body. (I’m not kidding: that idea goes back as far as the ancient Egyptians and went largely unchallenged for millennia.)

 

What does this mean for you and your relationships? If you can grow new connections and new neurons, your old, getting-in-your-way wiring can be redirected and/or overridden. You can rebuild it.

As a psychologist who has been working with patients for over 20 years, I find that radically exciting.

So how exactly do you change those structures and connections into supporters of happy relationships? Recent studies by leading neuroscientists and biobehaviorists—researchers from Harvard, UCLA, MIT, Princeton, Stanford, and Cambridge, to name a few—have shown that mindfulness practice promotes changes in your brain in areas and ways that promote healthier relationships with yourself and others.

 

The neurological changes seen in the brains of mindfulness meditators show up in how they feel, how they deal with their feelings, and how they do relationships. And it doesn’t take years of practice—many beneficial effects are seen in the earliest stages of practice, in as little as a few weeks of practicing 20 minutes a day

Share this post


Link to post
Guest

ja sam radila sve to i nikad se niÅ¡ta nije promijenilo trajno i zato govorim ovo Å¡to govorim a ne da bi zajebavala :D da se mozak mijenja to znam otkako znam za mozak. Fokusiram se stalno na svoje misli, to radim od KB terapije, meditaciju sam primjenjivala izgubi svoj uÄinak, nisi prvi koji zastupa takve teze i proÅ¡la sam ih sve. ÄŒesto sam fokusirana na lijepo, Äesto pokuÅ¡avam ispuniti dan produktivnim aktivnostima, na kraju dana opet ostanem depresivna. Koliko god mi neÅ¡to pomagalo jedno vrijeme uvijek izgubi svoj uÄinak, to mogu vidjeti i oni koji su duže na forumu, da sam od nekih terapija bilo zvaniÄnih ili alternativnih imala koristi i dobre periode i onda bi izgubili svoje djelovanje, to nije tako samo sa depresijom nego i sa poremećajem prehrane i sa anksioznosti

 

i nisi odgovorio na kljuÄno pitanje gdje je ta neuroplastiÄnost kad se ne možeÅ¡ koncentrirati, kad ti sve postane dosadno, jer sad mi je sve dosadno, zato i vodim besmislene rasprave na forumu jer prosto ne znam kud bi sa sobom. Pa hajde gdje je tu neuroplastiÄnost, Å¡ta bi to osoba trebala raditi da joj neÅ¡to postane zanimljivo? Ja kojoj je sve bilo zanimljivo spala sam na to da se ne mogu niÄim zabaviti ni na tren, nemoj samo reći da se trebam fokusirati na dosadu jer na to sam fokusirana non stop :D

Share this post


Link to post

citiraću fatiquee - a:

 

"Smrt je bolest tela, oÄajanje je bolest srca, ludilo je bolest uma, ali u najdubljem bezdanu je bolest volje i bolest suÅ¡tine svega."

 

...

 

ako se nema volje, ne verujem da će pomoći ni ove priÄe o neuroplastiÄnosti.

Share this post


Link to post

Kruska, kad bi se upoznali i krenuli redom, jer forum je pretezak za diskusije ponaosob o celom zivotu, siguran sam da bi imao razne zamerke za tvoje pokusaje, koliko god ti kazes da su oni bili dobri. Kako JA tebi da na osnovu diskusije na forumu proniknem u sve tvoje osobine i mozda eventualno uspem da ti pomognem? Trebace mnogo vremena, a ti si majka tvrdoglavosti i (po meni) pogresne upornosti. Ja nemam snage tebe da ubedjujem. A ni motiv iskreno.

 

Dacu ti bar neki odgovor, ali nece biti kako treba jer bi morali dugo da pricamo o tome. Postoji milion razloga zbog kojih smo sjebani. Treba trud i vreme da se uopste nauci zasto je neko sjeban. Koncentracija je individualna.

 

Izvini, a zasto ti trazis odgovore od mene kad pominjem knjige iz kojih ja ucim? Ja nisam doktor ovoga sto pricam, autori pomenutih knjiga JESU. Na koncentraciju uticu npr sva moguca opterecenja, emocije, nacin zivota, nacin razmisljanja, kolicina straha i anksioznosti, itd. Mora nekud da se krene. Ja bi krenuo od opterecenja i misli koje ti lete kroz glavu. A meditacija jos dodatno olaksava jer ona direktno fizicki utice na mozak.

 

@weirdo

 

Brate, ja nemam snage da ubedjujem sve vas skeptike. Ako necete da probate savete, sta ja mogu? Dajem i savete i pominjem knjige, naucne, i vama to nije dovoljno. Jebiga, sta da radim.

 

Ima volje. Krece od FOKUSA. Sve sam to vec vise puta rekao. Fokus pokrece mozak. Ne obratno. Od fokusa krecu neuroni. Fokus je prvi korak u mozda cak i svim pocecima izlecenja. Ali svakome treba drugi fokus, odredjeni fokus. Ja otkrivam to za sebe i ide mi,. Polako ali sigurno. Ali ja ne znam za tebe ili Krusku. Morao bi da cujem i saznam vise o vama. Sto ne bi sami to poceli? Sta cu vam ja?

--------

 

Jedan univerzalni savet: izbacite dopinge, kao npr kafu, zatim smanjite ili izbacite secere, belo brasno, beli pirinac, obradjenu i przenu hranu, ubacite umereno vezbanje i setnje. Mozgu trebaju proteini, nesto malo slozenih ugljenih hidrata, vitamini, itd

Share this post


Link to post

Ja imam anhedoniju. Znam sta je bezvolja. A uspeo sam, vec nekoliko puta, u onome sto savetujem i drugima.

 

Ne treba volja nego fokus. Zasto pisem sve ako ti ne citas, narocito boldovane stvari?

Share this post


Link to post

Markidjani,

 

Ima koga zanima, ima ko Äita, ima nas koji smo ti zahvalni i zbog kojih treba da otvoriÅ¡ posebnu temu. Please do, rekla sam ti vec na pm.

 

:D

 

 

Mene sve to zanima na jednom fenomenoloÅ¡kom nivou, a ovde bih se osvrnula na ovo o Äemu gore ti piÅ¡eÅ¡, a u Å¡ta i ja zduÅ¡no verujem, a to je da nikome neće biti bolje dok ne shvati da mora prvo da (po)želi da mu bude bolje, a onda i da neÅ¡to konkretno po tom pitanju preduzme. Malo ću se poigrati reÄima, pa ću reći:"Gladan sitom ne veruje" (da može (svoju duÅ¡u) i on/ona da "nahrani"). Svako, doduÅ¡e, ima svoj put i svoje vreme..ali niko nije izgubljen sluÄaj dok god ne ubije i ono poslednje zrno nade u sebi, a već Äinjenica da ste na ovom forumu znaÄi da ta želja tinja negde u vama.

Share this post


Link to post
Guest
zvini, a zasto ti trazis odgovore od mene kad pominjem knjige iz kojih ja ucim? Ja nisam doktor ovoga sto pricam, autori pomenutih knjiga JESU. Na koncentraciju uticu npr sva moguca opterecenja, emocije, nacin zivota, nacin razmisljanja, kolicina straha i anksioznosti, itd. Mora nekud da se krene. Ja bi krenuo od opterecenja i misli koje ti lete kroz glavu. A meditacija jos dodatno olaksava jer ona direktno fizicki utice na mozak.

 

zašto tražim odgovore, pa koga da pitam, ti zastupaš tu tvrdnju. Izgleda da te tebi ne odgovara da neko preispituje to što tvrdiš

 

I zaÅ¡to misliÅ¡ da neko nije probao savjete, biserni su mi takvi ljudi, ako neko kaže da neÅ¡to ne djeluje odmah nije probao, jer ne daj Bože da ne djeluje neÅ¡to Å¡to ti zastupaÅ¡, rekla sam ti nisi prvi koji zastupa te teze i probala sam svaÅ¡ta već na poÄetku depresije Å¡to je bilo davno i bila je blaga depresija, nakon svega toga ja sam samo joÅ¡ sjebanija, pa eto odgovorno tvrdim da to niÅ¡ta ne djeluje, ti to zovi tvrdoglavost, ja isto tako mislim da si ti tvrdoglav jer uporno tvrdiÅ¡ neÅ¡to i kad se ne slože svi s tobom onda ta osoba sigurno nije probala niÅ¡ta

 

ZnaÄi ako neko kaže da mu ne djeluje neka psihoterapija sigurno ju nije ni probao, ako neko kaže da mu ne djeluje neki antidepresiv mora da ga ga nikad nije ni probao :rolleyes: i ako vama neÅ¡to djeluje mora svima

 

mora da sam zaglupila od depresije kad se i dalje uvlaÄim u ovakve rasprave, pa je vrijeme da zavrÅ¡im

Share this post


Link to post

×
×
  • Create New...