Jump to content
Depresija forum
blackadder

"Osecaj za misteriju"

Recommended Posts

Posted (edited)

Na otvaranje ovog topika nagnao me je jedan Weirdov post:

Svet je pun tajni.
Svaka kuca krije neku pricu.

Svi smo mi već uveliko (u bioloskom smislu) odrasli ljudi. Na neki nacin se podrazumeva (pa mozda cak i ocekuje) od nas da nam je sve već vidjeno i poznato,te da malo sta u nama moze izazvati onaj fascinirajuci osecaj da smo na tragu neceg misterioznog,intrigantnog,neceg sto u sebi krije neku tajnu...

Sta je ono sto je za vas na ovom svetu jos uvek misteriozno i neistrazeno,ono sto jos uvek uspeva da pobudi "taj neki" osecaj u vama?

Ako takvog neceg trenutno ne mozete da se setite,onda: Kada je bio zadnji put da se secate da vas je obuzeo osecaj da hodate planetom prepunom misterija vrednih istrazivanja?

Let's talk!!!:glasses:

Edited by blackadder

Share this post


Link to post

Da, eto..obično kad me nešto prodrma iz zone komfora, dobijam taj osećaj da je svet istovremeno i zastrašujuće, i zadivljujuće mesto.

Share this post


Link to post

Razmisljati oupste ko ste vi kao bice ili kako je svemir nastao su pitanja koja meni izazivaju odbojnost jer kada nesto ne mogu da razumem to odbacujem i ne trudim se da zalazim toliko u nesto sto nikad necu saznati.

Share this post


Link to post
5 hours ago, daksi990 said:

Razmisljati oupste ko ste vi kao bice ili kako je svemir nastao su pitanja koja meni izazivaju odbojnost jer kada nesto ne mogu da razumem to odbacujem i ne trudim se da zalazim toliko u nesto sto nikad necu saznati.

Pa, nije to tema. Ne radi se o tome ko si ti, ili kako je svemir nastao, nego da li se desi nekad da svet vidiš kao čudo, misteriozno mesto. Više je to osećaj, nego razumevanje. Kažem, meni je život prilično rutiniran, na lekovima, i u nekoj zoni komfora, ali povremeno ume da se desi nešto što učini da svet vidim drugim očima. Pogotovo u psihozama sam imao te osećaje.

Share this post


Link to post

Pa sve je misteriozno ne znam kako vidis svet drugim ocima?Ja sam poprilicno emotivno mrtav zbog AP-a ali mozda mi se ranije to desavalo kada sam imao nalete srece pa sam se osecao srecnim ali nisam nikad svet video kao cudno mesto jer o tome i ne razmisljam.Po meni to je mozda vapaj mozga da razmislja drukcije od klasicnog razmisljanja jer zbog rutine se umrtvi.Ja svet odavno gledam drugim ocima u smislu da se ne uklapam u tu vecinu kojima su samo pare bitne jer misle da ce njima sve resiti a ne kapiraju da dok tragaju za tim novcem zivot im prodje.

Share this post


Link to post

Pa na primer u početnoj depresivnoj psihozi sećam se jedne noći sam bio u nekom parku i sve me plašilo,bilo je nekako čudno i zastrašujuće. Bilo je čudnih perioda kod mene, da ne pišem sad sve. A možda najčudnije osećaje o misterioznosti sam imao kad sam se bio skinuo sa lekova, lutao sam prirodom, svet sam tad baš video kao neko vrlo misteriozno mesto, puno tajni, koje se možda otkrivaju tek u nekim 'promenjenim' stanjima uma...teško za objasniti.

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Ja sam puna tih doživljaja. Možda jedan od prvih desio se kada sam jednog leta kao srednjoškolka dočekala jutro na terasi u selu. Posmatrala sam mesec koji je bio bled preda mnom, sunce koje izlazi i osećala sam se kao jednako vredna kao i svaka vlat trave, svaka ptičica. Osetila sam se sićušnom u odnosu na misteriju prirode, planete, čina rađanja sunca. 

Nekad osetim misteriju u malim stvarima. Justejn Gorder u romanu Sofijin svet piše kako možemo ostati filozofi samo ako smo stalno začuđeni nad pojavama ovog sveta. Napr. nekad posmatram mačku i ne dajem joj tu etiketu ,,mačka". Oduševljavam se pokretima tog bića, graciozno skokovima, prosto mi nije jasno kako tako jedno savršenstvo može da postoji....

Misterija mi je i sam um i način na koji on postoji. Nekad ga svrstavam u deo fizičkog sveta.

Misterija su mi knjige iz biblioteke, a i moje jer ih uglavnom kupujem polovne, pa se pitam kako je nastala neka mrlja na njima, ko je zapisao to i to na stranici, kako se neko osećao dok je čitao ovo mesto...

Ceo koncept sveta mi je misterija nekad.

 

By the way, sviđa mi se tema.:heart:

 

Edited by paradis

Share this post


Link to post

Pa mnogi su pricali da kada uznu haluciogene droge da sve totalno drukcije sa mnogo vise emocija vide i dozivljavaju.Sta znam mozda kada se skines sa lekova pocne da te puca dopamin pa ti sve deluje cudno? Ja se secam kada sam na svoju ruku ostavio lekove pocela je odmah da me puca psihoza i neki strah i opterecivanje da mi drugovi pricaju iza ledja i td.Kada sam ponovo poceo da pijem AP isto sam imao te nalete kao da sanjam i ta cuvena magla.Na zalost mozak nije dovoljno istrazen pa i ne znamo zasto nekada imamo te napade straha,dosade itd.

Share this post


Link to post
2 hours ago, daksi990 said:

Sta znam mozda kada se skines sa lekova pocne da te puca dopamin pa ti sve deluje cudno? 

Verovatno tako nešto. Tad kad sam se bio skinuo sa lekova nekoliko meseci sam puno lutao prirodom, bio srećan, sve mi delovalo čarobno. Svet pun lepote i čudesa. Ali to se završilo teškom depresijom, što kaže preko noći. Valjda se mozak bio umorio. Primamljiva mi je i posle bila ideja da se opet skinem sa lekova, i ponovo doživim to stanje 'čarobnosti', ali kad malo bolje razmislim, ipak ne bih da se zezam s tim, jer znam kako se to tad završilo..moram piti lekove.

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Jaoj,ima li ista lepse u zivotu nego li taj osecaj neposredno nakon skidanja sa AD...:girl_pinkglassesf:

S tim sto bi to kod mene svaki put potrajalo svega jedno 10-ak (maksimum 15-ak) dana i onda - zdravo,djaci :(

No,pretpostavljam da je to kod bipolaraca donekle razlicito...

Edited by blackadder

Share this post


Link to post

ja tek sad shvata o cemu se radi na ovoj temi

brate koje sam ja dozivljaje imao u toj sveri "mistcno"

nedostaje mi to 

al bar na AP  nemas strah kao da je u toku bombardovanje il jos gore-da samo tebe bombarduju

sto nikolaj veli- laksa su stradanja kad su grupna 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...